onsdag 23. januar 2019

Høy senkning

Dette er en sjelden sykdom og rammer gjerne eldre personer. Lymfekreft kan også gi høy senkning , men disse to sistnevnte diagnosene er svært sjeldne. Når blodet ditt plasseres i et høyt , tynt rør, vil de røde blodlegemene gradvis synke ned mot bunnen av røret. Ved en inflammasjon vil cellene ha en tendens til å klumpe seg.


Siden disse klumpene er tettere enn de enkelte cellene, synker de ned raskere.

Det svinger veldig, og har ikke vært noe tegn til bedring. Har tatt blodprøver av dette flere ganger i måneden. I tillegg til høy senkning er det typisk med forhøyede verdier av muskelenzymene laktatdehydrogenase (LD) og kreatinkinase (CK).


Det er ikke vanlig for meg å ha høy senkning. Da konsentrasjonen av disse muskelenzymene kan være høye etter kraftig fysisk aktivitet, traume etc. Den er et mål for hvor raskt de røde blodlegemene synker sammen i et prøverør.


Senkningen oppgis i millimeter per time. Det høres nesten umenneskelig ut, men jeg hadde en nyrebekkenbetennelse og hadde 1i senkning.

Jeg var VELDIG SYK! Selv om de fleste ikke lenger bruker ordet senkning. En crp på 1tilsier at du har en infeksjon i kroppen. Regner med at du ikke føler deg helt i toppform? Men ingen grunn til bekymring.


Mange ufarlige sykdommer gir seg utslag i høy crp. Høye eller lave verdier sier kun noe om hvordan organet fungerer og ikke om det er kreft eller ikke. Da må det som nevnt over flere undersøkelser til. For eksempel kan høye leverprøver skyldes alt fra et uskyldig virus til ondartet kreft.


AFP og HCG: Testikkelkreft gir høye verdier. Temporalarteritt (AT) er en betennelse i tinningpulsåren. AT er en blodårebetennelse (såkalt kjempecelle-arteritt) som finnes andre steder i kroppen også. Ved vedvarende høy SR kan EKG, Ultralyd av abdomen, Pirques prøve (tuberkulosetest) og blodutstryk være indisert.


De måler senkning ved urinveisinfeksjon også. Ved mål av senkning ser man på hvor fort blodets bestandeler sedimenterer, altså hvor raskt blodets celler samles på bunnen av prøverøret, og etterlater seg en nokså klar, cellefattig væske øverst. Hvilke ulike blodprøver benytter legekontoret for å sjekke om jeg er syk?

Crp og senkning er to or som jeg vil anta, blir litt brukt om hverandre. Har en veldig nær venn som er alvorlig syk og i den forbindelse er CRP-nivået en av indikatorene på hvor syk han er. SR, senkning , sedimentasjonsreaksjon, erytrocytters senkningsreaksjon, ESR Indikasjoner Diagnostikk ved mistanke om arteritis temporalis og polymyalgia rheumatica. Prøvetaking Ved Unilabs Laboratoriemedisin AS sine prøvetakingsstasjoner brukes ferdige. Kontroll av Hodgkins sykdom.


Vet egentlig ikke hvorfor jeg har høy senkning , men nå har jeg flere diagnoser som kan ha noe å si. Legene er uenige seg imellom så jeg har gitt opp å få noe svar på det. Har inntrykk av at legene var mer opptatt av senkningen før.


De fleste tidlige stadier av kreft synes dessverre ikke på blodprøver. Et stykke ut i forløpet vil de fleste former gi lav blodprosent og høy senkning. Slike prøver kan sees ved en rekke andre sykdommer også. Informasjon via Internett erstatter ikke en legekonsultasjon.


Hvis man har høy CRP (jo høyere, jo mer alvorlig) og forhøyet senkning tyder det på at man kan ha en bakteriell infeksjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg