Du kan lese mer om digital sykmelding. Det er NAV som avgjør om sykmeldingen gir deg rett til sykepenger. Det er ulike regler avhengig av hva slags arbeid du har eller hvilken situasjon du er i. Se hvilke regler som gjelder for deg og hva du må gjøre for å få sykepenger.
Som nyansatt har du ikke rett til å bruke egenmelding før etter flere uker i arbeid. Blir du syk, kan sykemelding redde deg. Her er reglene som gjelder. Når perioden for sykmeldingen er over, søker du om sykepenger. Du må søke selv om arbeidsgiveren din betaler deg lønn mens du er syk.
Arbeidsgiveren krever pengene tilbake fra NAV basert på din søknad. Har du levert digital sykmelding , får du en melding fra NAV når søknaden er klar til å fylles ut. Sykmeldingen gjelder da fra startdato for avventende sykmelding. Digital sykmelding og oppfølgingsplan. Alle sykmeldte arbeidstakere kan motta og sende sykmeldingen og søknad om sykepenger elektronisk til arbeidsgiveren sin.
Etter sykmelding får arbeidstakeren et varsel på SMS eller e-post med oppfordring om å logge seg inn på nav. Hvilke regler gjelder hvis du trenger sykmelding ? Når kan du bruke egenmelding? Kan legen tilbakedatere en sykmelding ? Her får du svar på disse og andre spørsmål. Hva er en sykmelding ? En sykmelding er en blankett utfylt av lege når legen mener at en person er arbeidsufør på grunn av sykdom.
Reglene for sykemeldinger er kompliserte. Den sykmeldte skal så tidlig som mulig prøve seg i arbeidsrelatert aktivitet. Folketrygdloven inneholder klare regler på når du kan benytte egenmelding og når du må gå til legen for å skaffe deg en sykemelding.
For å få rett til å bruke egenmelding må du ha arbeidet hos arbeidsgiveren i minst to måneder. Hvis ikke dette vilkåret er oppfylt må du ha sykemelding fra første fraværsdag. Avventende sykmelding er en beskjed til arbeidsgiveren din om at sykmelding kan unngås hvis det blir lagt til rette for deg på arbeidsplassen.
Forutsetningen for at arbeidstaker kan benytte egenmelding etter en sykmelding er at fraværet ligger innenfor samme arbeidsgiverperiode, at arbeidstakeren har gjenopptatt arbeidet minst èn dag etter sykmeldingen, og at egenmeldingsdagene ikke er oppbrukt i forbindelse med det forrige sykefraværet. Hvor mye og hvor lenge? Sykepengene kan graderes ned til prosent.
Perioder med graderte sykepenger regnes med i den tiden du kan få sykepenger, som er maksimalt uker. Mange tror at prosent gradert sykmelding betyr at den sykmeldte må jobbe halv arbeidstid. Slik er det nødvendigvis ikke.
Denne kortfilmen oppklarer en vanlig misforståelse knyttet til gradert sykemelding. Filmen er initiert av IA-rådet i Finnmark som en del av kampanjen Myter om sykmelding. Med egenmelding menes at en arbeidstaker selv melder fra til arbeidsgiver om at hen ikke kan jobbe på grunn av sykdom eller skade, uten å levere legeerklæring ( sykmelding ). Også en arbeidstaker som er borte fra jobb på grunn av sykt barn kan bruke egenmelding. Plikter å sette seg inn i reglene. Nav-direktør Bente Wold Wigum sier alle som blir syke, plikter å sette seg inn i reglene : - Man får et brev fra Nav innen fire uker, det er man pliktig å sette seg inn i. Så kan man kontakte oss på nett og telefon dersom det er noe man lurer på, sier Wigum til Adresseavisen.
Svar: Nei, det er reglene i Folketrygdloven som beskriver vilkår for å få sykepenger og det er NAV som skal påse at reglene følges og gi eller avslå sykepenger. Myte: Det er legen som bestemmer at jeg skal være sykmeldt. Og da gjelder det å holde tunga rett i munnen - det er nemlig ikke alle regler som er like enkle å forstå, eller som alle er klar over. Meldekort-tabben som kan føre til tilbakebetaling av Nav-støtten.
Her har vi samlet noen av reglene det er greit å kunne. EGNE REGLER : Infotjenesters juridiske HR- og ledelsesrådgiver Jørgen Brostrøm minner om at egenmeldingsreglene for syke barn er ulike reglene for egen sykdom. Egenmelding ved syke barn.
Kari blir sykmeldt den 01. Hvis bedriften følger IA-ordningens regler for egenmelding kan du bruke egenmelding sammenhengende dager, totalt dager i løpet av måneder. Hvis ikke, er grensen tre dager i løpet av en 16-dagersperiode og fire egenmeldingsperioder i løpet av måneder.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.