Fårikål er norges nasjonalrett. Så godt og så enkelt, inviter venner på middag. Og en ting er sikkert: fårikål er verdens beste grunn til å samle store og små til høstens etegilde! Les historien til nationalretten vår her.
Om du vil ha en litt tykkere saus, kan du strø ss hvetemel mellom lagene før koking. Slik lager du verdens beste lammelår. For å lage fårikål trenger du bare fårekjøtt, kål, pepper, salt og litt vann.
Du finner neppe en mer klassisk oppskrift på fårikål enn denne oppskriften. Lammekjøtt, kål, pepper, poteter og vann er alt som skal til. Og nå som høsten setter inn er igjen fårikål aktuell på mange bord rundt i familiene her i Norge.
Kål - hva slags kål bruke man i fårikål ? De fleste er vant til å koke fårikålen sin i ca. Ang fårikål og andre tradisjonelle retter: jeg har vært så heldig å reise mye, oppleve mye god mat og også jobbet med flere virkelig superstjernekokker som har giddet å øse av kunnskapen. Supper og gryter basert på kokt kjøtt gir kraftfull smak og kan. Koking av fårikål , hvor lenge skal det putre. Del den opp i båter og kok i lettsaltet vann med smør til den er mør.
Til stuing snitter du strimler og koker dem i lettsaltet vann til de blir knapt møre. Om du damper kålen beholder den mer smak enn om du koker den. Kålen trekker til seg mye smak under koking , for eksempel i fårikål og lapskaus. Små biter av sterk ost, som danske Gammel Ole eller Sorte Sara, er også godt ved siden av. Når du koker ferskvannskreps skal kokevannet være godt saltet.
Vil vi ha mest mulig av den naturlige lammesmaken er varsom koking optimalt. Ja, også tok jeg med tre pepperkorn, da! Med mer pepper ville smaken kunne assosieres med fårikål.
Men velg kjøtt fra forparten på dyret (såkalte mindre edle stykningsdeler), kjøtt med bein og fett gir masse smak. Noen liker å fylle på med kjøttrike skiver av lammelår, men her sverger jeg heller til tykke gode skiver av bog. Her får du oppskriften på koking av rogn fra torsk eller skrei. Torskerogn til middag er en delikatesse under skreisesongen som pågår fra januar til mars hvert år. Du kan også steke skiver av torskerogn i smør og servere på brødskive.
Hvis du er rask til å kjøle ned varmebehandlet mat, helst i løpet av 1-timer, er det trygt å varme opp maten flere ganger, sier mikrobiolog i Nofima, Trond Løvdal. Hele 2t står det, men kjøttet kjennes allerede seigt ut etter en time. Mange tar den av for tidlig fordi de vil at kålen skal se pen ut, altså at kålen fortsatt er grønnlig. Jeg skal lage en lignende runde til helgen, men vil bytte ut hveteølet med en IPA. Jeg tror at bitterheten vil bryte med fettet, og humlen vil gi mye aroma i både kjøtt og kål.
Legg kjøttet i usaltet, kokende vann - det skal være rikelig med vann. Snart er det også fårikålens dag, siste torsdag i september, så tidspunktet passer egentlig bra. Kjøtt - kokt kjøtt.
Dette måtte prøves. Duften av fårikål er duften av høst! Og nå er det, uten tvil, høst her utenfor kjøkkenet mitt. Selv om jeg veldig gjerne skulle hatt sommer mye lenger, kan jeg glede meg over alt det gode høsten har å by på. Nå er butikkhyllene fulle av årets lammekjøtt, og da er det bare å ta for seg, i grunn.
I dag finnes det flerfoldige ulike typer, og noen av sortene dyrkes bare i Norge. Norges største samling av oppskrifter på mat og drikke fra hele verden, som er nærings og allergenberegnet. Flere avanserte søk og mange gode middagstips til hverdagsmat, festmat, diettmat, allergimat og tradisjonsmat.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.