fredag 28. september 2018

Munn hånd fot

Hånd -, fot - og munnsykdom er en virusinfeksjon med utslett i munn , hender og fotsåler. Den forekommer først og fremst hos barn under år, er svært smittsom og kan opptre i små epidemier. Mange har i tillegg feber og smerter i munn og hals. I de aller fleste tilfeller går sykdommen over av seg selv innen en uke.


Hvis barnet har fått sykdommen, kan sår i munnen lindres ved at barnet spiser kjølig grøt. Medisinsk behandling: Det er ingen behandling av hånd -, fot - og munnsykdom, men hvis barnet er plaget av feber eller smerter fra sår, kan du gi paracetamol, som både lindrer smertene og nedsetter feberen.

Hva er hånd -, fot - og munnsykdom? Sykdommen rammer oftest barn, men også voksne kan smittes. Symptomene er karakteristiske med utslett på hender og føtter, blemmer og sår i munnen , lett feber og nedsatt appetitt. Svar: Hånd - fot - munn -sykdommen kommer, som du sier, av viruset Coxachie A virus. Det rammer helst småbarn, men også eldre barn og voksne kan få det.


Ofte går det i små epidemier. Det må ikke forveksles med munn og klovsyke, som riktignok en sjelden gang kan smitte mennesker, men som er noe helt annet. Munn - og klovsyke kan ytterst sjeldent smitte over til mennesker gjennom direkte kontakt med.

Har en årig datter som er forkjølet med virusutslett(røde prikker) over hele kroppen og brennkopper ved munnen ). Hun har tidligere hatt munn fot og hånd syken - fikk melding om at både brennkopper og munn hånd fot syken går i barnehagen. Mange forveksler hånd -, fot - og munnsykdom med munn - og klovsyke, og den kommer riktignok fra et beslektet virus. Men munn - og klovsyke rammer i all hovedsak tamme og ville klovdyr, og svært sjelden mennesker. Som regel lett feber og sår hals og munn.


De forårsakes av ulike virus, den ene tilstanden rammer mennesker, den andre dyr. Har du eller barnet ditt hatt hånd -, fot - og munnsykdom vil dere være immune, og dermed ikke kunne få sykdommen igjen. Vil du lese flere slike saker? Smittefaren er størst ved sykdomsutbrud noe som betyr at den spres raskt i for eksempel barnehager og på skoler.


Hånd , fot og munnsykdom er en mild virussykdommen som ses hos barn opp til år, og kommer vanligvis i epidemier om sommeren og tidlig på høsten. Denne infeksjonen må ikke forveksles med munn - og klovsyke (aphte epizootica) en svært smittsom sykdom hos tamme og ville kløvdyr som ytterst sjeldent smittet over til mennesker. Har barnet ditt hatt hånd -, fot - og munnsykdom? Hvis ikke er det ganske sannsynlig at det vil få den.


Tilstanden forekommer først og fremst hos barn under år, og symptomene er blemmer i munnen , på hender og føtter, ifølge Tone Bruun, overlege ved Folkehelseinstituttet – derav det spesielle sykdomsnavnet. Jeg mistenker at minstefrøkna i huset har fått hånd -, fot - og munnsykdom, men får det liksom ikke til å stemme 1 heller. Hun har utslett over alt, og ved HFMS er det vel kun nettopp på hender , føtter og rundt munn , eller? Virusinfeksjonen gir blemmer i munnen og enkelte ganger også på hender og føtter.


Infeksjonen rammer oftest barn under ti år ettersom utbruddet oftest starer i barnehagen eller på barneskolen.

Utslettet ved hånd , fot og munnsyke varer noen få dager før det går bort. Blemmene i munn kan være vonde, og vare opp til en ukes tid. Navnet kan høres ut som en dyresykdom, men må ikke forveksles med munn - og klovsyke. Typiske utslett ved hånd -, fot - og munnsykdom Det er en virusinfeksjon med utslett i munn , hender og fotsåler. Venninna mi, som er 4 ble plutselig syk i forgårs kveld med høy feber (som er gått nesten helt ned nå) og vabler under føttene og i hendene.


Jeg kom til å tenke på den barnesykdommen med blemmer på he.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg