mandag 11. august 2014

Melk til baby

Mange er usikre på når de kan begynne å gi barna sine melk. Les helsedirektoratets anbefalinger her. Barn er ofte glade i melk , og dersom de drikker mye melk kan de risikere å ikke få i seg nok jern. Når barnet blir måneder og spiser både mer og mer variert, kan melk gjerne inkluderes i kostholdet. Det kan føles litt sårt om det virker som om barna til de andre i barselgruppa spiser til den store gullmedalje, mens din egen baby nipper til maten som en fugleunge.


Men husk at appetitt er individuelt, så prøv å ikke sammenligne.

Når barnet skal begynne å spise mer som oss andre, blir det ekstra gøy å spise selv. Fra denne alderen kan også noe yoghurt og syrnet melk gis. Fra barnet er seks måneder er det særlig viktig at kosten inneholder nok jern.


Av hensyn til behovet for jern, anbefales bruk av morsmelkerstatning som drikkemelk og i grøt det første året dersom det er behov for annen melk enn morsmelk. Gir nå av måltider per dag som melk men kunne tenkt meg å trappe ned til per dag om ikke det er for tidlig. Slik vil jenta vår lettere kunne følge vår måltidsrytme og få spise det vi spiser. Pluss at jeg snart skal tilbake i jobb.


Færre bleier med tiss og bæsj kombinert med svak vektoppgang er et tegn på at barnet får for lite melk. Dette trenger ikke bety at du ikke er i stand til å produsere nok melk til barnet ditt.

Mengden kumelk og kumelksprodukter bør begrenses til små barn ( til 5-dl per dag, inkludert yoghurt), for at ikke melk skal oppta plassen til mer jernrike matvarer i kosten. I begynnelsen har nyfødte en mage som ikke rommer mer enn én til to teskjeer (til ml). Melkeallergi er en allergisk sykdom der kroppens immunsystem danner antistoffer mot proteiner i melken (kasein og myse) og produkter som inneholder melk. Kumelk er den vanlige årsaken, men melk fra sau, geit og andre pattedyr kan også forårsake en reaksjon. Den allergiske reaksjonen kommer minutter til timer etter inntak av melk.


Les mer hos Apotek 1. Melkeerstatningene likner på morsmelkerstatningene, men skiller seg fra dem ved å ha andre proteinkilder. Gratis frakt fra 6kr. Search For The Baby.


Det er en unik og forholdsvis rimelig kilde til protein, kalsium og vitamin D ogA, som er svært viktig for både veksten og for å styrke skjelettet i mange år fremover. Pampers Swipers Våtservietter til baby inneholde konserverings jodpropyl butylkarbamat mens Tushies baby Wipes inneholder kaliumsorbat som et naturlig konserveringsmiddel. Melk er en viktig kilde til en lang rekke næringsstoffer. Fjerner man melk , fjerner man samtidig en matvaregruppe som bidrar med ca av kalsiuminntaket, av jodinntaket, av proteininntaket samt en stor del av B-vitamin og sporstoffinntaket. Noen baby wipes er parfymefri.


Det er derfor viktig at melka erstattes med matvarer som bidrar med de samme næringsstoffene. De kan brukes i matlaging i stedet for melk samt til grøt og velling. Til eldre barn med melkeallergi kan du gi havremelk (unngå soyamelk, siden barn med melkeallergi senere kan utvikle allergi mot soyaproteiner). I sjeldne tilfeller kan melkeallergi føre til allergisk sjokk i løpet av et kvarters tid – ring i så fall umiddelbart 113.


Morsmelk skal varmes opp til romtemperatur.

Varmer du melken (og senere annen barnemat) i mikrobølgeovn, må du huske at den kan bli farlig varm, selv om flasken kjennes kald ut. Rist flasken godt og test med noen dråper på håndleddet. Brysternærte barn kan ha alt fra ti bleier med avføring om dagen til en hver syvende til. Den eneste sikre måten å vurdere om barnet tar til seg nok melk er å veie barnet og å se på antall bleier med tiss og bæsj.


Alle nyfødte skal ha en jevn vektøkning etter at det første vekttapet etter fødsel har snudd. Men det er viktig å ikke veie for ofte. Vanlig dosering av maltekstrakt er teskje i 2ml melk ved 2-måltider per døgn.


Produkter som Resource Aktiva sviskejuice kan brukes av barn over år. Reseptfrie legemidler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg