fredag 14. desember 2018

Betennelse i ankel

Stilte spørsmål vedrørende betennelse i ankelen. Kan man få betennelse i ankel etter brudd? Ja, det er veldig vanlig at man hovner opp og får en inflammasjonsprosess i området der bruddet har vært.


Dersom brudd leges og tilheles på en normal måte så vil man også forvente at hevelsen reduseres. Smerter, hevelse og rødhet er fellessymptomer på dette.

Det kan være flere årsaker til dette. Reumatisk årsak som reumatoid artritt, artritt kan også sees i forbindelse med tarminfeksjoner og ved kjønnsykdom. Septisk artritt er betennelse som skyldes bakterier i leddet. Da blir crp høy og man har feber over med frostbyger.


Betennelse i slimposene rundt akillessenen kan forårsake plagsomme hælsmerter. Tilstanden provoseres særlig av skotøy som presser bak mot hælen. Trykk mot slimposen vil fremkalle smerter, og området blir gjerne hovent.

Akillessenen er senen til de to store leggsmusklene (triceps og soleus) bak på leggen, og det er denne senen vi kan se og kjenne som en tykk streng på baksiden av ankelen. BURSITT I ANKEL : Mer vanlig er det å få bursitt i skulder, kne, albu og hofter. Her ser vi hevelse på grunn av økt væske i slimposen.


Bursitt trenger ikke nødvendigvis ha en synlig hevelse i huden, slik som her. Typiske symptomer ved betennelse i foten er lokal hevelse, rødlig irritert hud og smerte ved trykk. En inflammasjon (mild betennelserespons) er en normal naturlig respons når bløtvev, muskler eller sener blir irritert eller skadet. Tidlig diagnose og behandling kan forhindre kroniske plager.


Barn som spiller mye fotball og driver med turn, får ofte en slik betennelse , men egentlig er alle som løper og hopper mye utsatt for tilstanden. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Diabetisk nevropati.


Dårlig blodsirkulasjon. D Allan Larsen, Centro Sanum 15. Ankelleddet er et såkalt ekte ledd som er omgitt av en leddkapsel som på innersiden er bekledd med en tynn slimhinne som produserer leddvæske.


Ankel og Fot smerter og betennelse behandling. Fot og ankel har en svært sammensatt funksjon: de absorberer belastning fra underlaget, bærer kroppsvekten, omsetter kraften fra kroppen til effektiv bevegelse i enhver retning. I sjeldne tilfeller kan en betennelse skyldes bakterieinfeksjon.

Ved seneskjedebetennelse vil senen og de ledd som senen fester til og beveger ofte oppleves vonde og ømme, og det kan oppstå hevelse og rødhet. Forstuet ankel kalles også overtråkk eller vrikket ankel. Medisinsk betegnelse er ankeldistorsjon. På engelsk kalles det ankle sprain. Overtråkk, vridning eller fall er ofte årsaken.


Akutte smerter i ankelen er det vanligste symptomet. Betennelse er kroppens naturlige og livsnødvendige respons på infeksjoner og skader. Det er en veldig viktig mekanisme som hjelper kroppen å helbrede seg selv ved at blant annet næringstoffer og immunceller blir fraktet til det aktuelle stedet.


Senebetennelse er ikke en vanlig betennelse , men en betennelsesreaksjon i en sene. Vi skiller mellom akutte og kroniske plager, sier fastlege og førstelektor ved Høyskolen Kristiania, Ole Petter Hjelle. En slimpose er en liten struktur med et hulrom inni, hvor det er små mengder væske. Slimposer finnes i tilknytning til ledd som beveges. Ved en betennelse i disse slimposene vil det produseres ekstra mye væske og man kan få hevelse og smerter lokalisert rett over slimposen.


Betennelse eller tendinopati i akillessenen kan også iblant referere smerte til ankelen eller utløses av underliggende skader, instabilitet og mekaniske problemer i ankelen. En mer sjelden nevropati som oppstår på ankelens innside rett bak den mediale malleolen er Tarsal tunnel syndrom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg