Matallergi er en reaksjon mot ufarlige stoffer i maten. Noen utvikler allergi mot melk, egg, soya, nøtter, fisk og skalldyr. Det finnes gode råd. For barn under tre år er det vanligst med allergi mot egg og melk.
Resultatet er at noen barn settes på ganske strenge dietter uten grundige forundersøkelser. Alle strenge dietter kan ha negative følger for et barn , og fører til at barnets liv blir annerledes enn før og enn andre barns liv.
Hele én av fire nordmenn mener de reagerer på enkelte matvarer, og det oppgis en enda høyere forekomst blant barn. Kontrollerte studier viser imidlertid at forekomsten av matallergi og intoleranse er betydelig lavere, noe som kan tyde på at spesielt mange barn , men også voksne, lever på en unødvendig streng diett. Adverse reactions to foods.
Flest barn med matallergi. Noen former for matallergi er enkle å mistenke og samtidig enkle å bekrefte. I andre tilfeller er pasientens plager og symptomer mer diffuse og kan passe med forskjellige diagnoser. I disse sistnevnte tilfellene kan det være en utfordring å stille korrekt diagnose, og dermed gi korrekt behandling.
Bare ett av ti barn med matallergi var allergiske.
Foreldrene holdt barna unna en rekke matvarer de mente barna var allergiske mot. I befolkningen for øvrig er det omkring prosent voksne som har matallergi eller reagerer på bestanddeler. I Norge har 5– av barn under tre år en eller annen form for matallergi.
Her kan du lese om noen av de vanligste. Når yngre skolebarn får allergiplager, er det ofte peanøtter eller nøtter som er årsaken. De fleste barn vokser av seg allergi mot egg, melk og hvete innen skolestart.
Noen svært få personer reagerer selv på de minste mengder av maten de ikke tåler og må ta andre hensyn enn de fleste med matallergi. Noen mennesker hevder at de selv eller barna deres blir irritable, overaktive (hyperaktive) eller viser atferdsforstyrrelser når de får i seg mye sukker, kunstige tilsetningsstoffer eller spesielle matvarer. Hva som skulle ligge under slike reaksjoner, er ukjent og de fenomenene som beskrives, er ikke vitenskapelig bevist og godkjent.
En del barn med atopisk eksem har også allergi – ofte mot matvarer. Barn med eksem har også vesentlig økt risiko for å utvikle andre allergier senere, allergier som igjen kan gi astma eller høysnue. Når det foreligger matallergi og atopisk eksem samtidig, kan inntak av mat barnet er allergisk mot forverre eksemet. Mellom to og seks prosent av alle barn har matallergi.
Litt eldre barn får gjerne allergi mot nøtter og peanøtter. Allergi mot fisk og skalldyr er noe sjeldnere. En del allergier vil avta med årene, og kan forsvinne helt. Andre varer livet ut.
Vid matallergi för fisk, nötter, pollen, grönsaker och frukter känns symptomen mest i munnen så som klåda, svullnad och sveda.
Om du misstänker att ditt barn har en matallergi är det viktigt att ni söker vård för en utredning. Endrede matvaner med nye importerte produkter, mer ferdigmat og økt reisevirksomhet kan også bidra til at reaksjoner på matvarer har blitt mer vanlig. Spesialist på allergi blant barn og unge, professor Karin Lødrup Carlsen ved Universitetet i Oslo, sier at den omfattende selvdiagnosiseringen av matallergi hos barn som mange foreldre driver. De siste årene har stadig flere barn også fått påvist cøliaki eller glutenallergi som er intoleranse mot hvetemel. Et barn kan ofte ha flere typer matvarer de reagerer på, men Grøttum påpeker at det ikke er noe barnehagene kan gjøre for å forebygge at barn utvikler matallergi.
Barna trenger et næringsrikt og variert kosthold. Symptomer som kvalme og oppblåsthet kan for noen bli bedre i løpet av noen dager eller uker, men det kan ta måneder eller mer før du føler deg helt frisk. Tiden det tar for tilheling av tarmen kan også variere.
Normalt går det fortere hos barn.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.