Ved brystbetennelse kan brystet bli rødt, varmt, hovent og smertefullt. Du kan få feber og en influensalignende følelse i kroppen. Hyppig tømming av brystet i ett døgn er førstevalget som behandling av brystbetennelse. Dersom du går i flere dager med brystbetennelse uten behandling , kan det også utvikle seg en såkalt brystbyll (abscess).
Dette er en ansamling av puss i et hulrom. Brystet vil da være hovent, og du kan kjenne en øm kul inne i brystet.
Brystbetennelse forekommer hos omkring ti prosent av kvinner som ammer. Det beste du kan gjøre når du har en brystbetennelse , er å fortsette ammingen. Bruk det betente brystet først, slik at melken som forårsaker betennelsen blir borte med ammingen. Melken er ikke skadelig for babyen.
Symptomene kommer ofte et par uker etter fødselen og er svært ubehagelig. Det er en tilstand som er er lett å diagnosistere av legen og har god prognose. I enkelte tilfeller må man behandle med antibiotika. Kun unntaksvis ser man komplikasjoner som verkebyll.
Som regel trenger du ikke medisin ved brystbetennelse – det holder å tømme brystet for melk hyppig et par dager.
Hva kan jeg selv gjøre? Det er viktig at du fortsetter ammingen ved brystbetennelse for å stimulere melkeproduksjonen og for å tømme brystet for melk. Det er avgjørende å få tømt brystet helt, og derfor skal barnet ammes ved det betente brystet først. Sørg for at sugeteknikken er i orden, så nedløpsrefleksen stimuleres.
Tømming er vist å være viktig. Hvis man får tømt brystet tilfredsstillende, får man som oftest bedring i løpet av et døgn. Behandling av brystbetennelse.
Dette vil vanligvis ha god effekt og gjøre antibiotikabruk. Ikke-medikamentell behandling. Effektiv brysttømming er essensielt for behandling av mastitt, og bør forsøkes alene det første døgnet, så sant kvinnen ikke har svært redusert allmenntilstand og høy feber. Brystet bør tømmes grundig omtrent annen hver time hele dagen, samt et par ganger i løpet av natten.
Det medfører harde, ømme klumper i brystet, gjerne bare i ett område av det ene brystet. Hvis du ikke får tømt det ømme området for melk, kan det utvikle seg til brystbetennelse. Uansett årsak er hyppig tømming av brystet i ett døgn førstevalget som behandling av brystbetennelse. Symptomer på brystbetennelse Smerter i brystet, rødt, varmt, hovent bryst, vanskelig å få ut melk, melkespreng, feber og evt.
Finn klinikker, priser og les anmeldelser. Ofte kan man kjenne en kul eller hevelse i området av brystet som er betent. Vi skiller mellom brystbetennelse forårsaket av tette melkeganger og de som skyldes bakterier.
Lær om forebygging, behandling og amming mens du har brystbetennelse.
Hvis legen mener at det dreier seg om en brystbetennelse , må den behandles med antibiotika. Før en starter antibiotika- behandling , tar legen en melkeprøve som sendes inn til dyrkning. Ved hjelp av en dyrkningsprøve kan en ofte finne ut hvilken bakterie som forårsaker betennelsen og hvilket antibiotikum som virker. Mistenker du brystbetennelse skal du kontakte legen for å få behandling , og du bør insistere på at det tas melkeprøver og prøver av eventuelle sår. Men amming kan være vanskelig å få til, og kan bli komplisert av at mor utvikler brystbetennelse , eller mastitt.
Her kan du lese mer om hva mastitt er og hva du kan gjøre for å bli kvitt det. Mastitt er det medisinske ordet for brystbetennelse og er vanligst hos kvinner som ammer. Siden brystet er tett og tømming er vanskelig, kan det hjelpe å massere brystet.
Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.