mandag 29. juni 2015

Samlingsstund i barnehagen

En god samlingsstund virker samlende og er blant annet forebyggende med hensyn til mobbing, sier barnehagelærer, forfatter og kursholder Trude A. Det blir et sted der voksne og barn knyttes sammen, og hvor vi opplever samhørighet og samhold. Det er bedre med en magisk og inspirerende samlingsstund i uka enn en rutinepreget uinspirerende hver dag! Barn er svært vare for voksnes følelser.


De merker raskt om vi voksne liker oss i samlingen og følelser smitter. Det er derfor viktig å nyte samlingen, våge å ta litt av og jobbe med å skape rutiner og innhold man trives i.

I denne artikkelen belyser jeg samlingsstunden i barnehagen fra et annet perspektiv enn det rent pedagogiske. Noen med litt erfaring til noen gøyale samlingsstunder. Samlingsstunden sett fra et nytt perspektiv. Alderen på barna er 2-5år, stort spenn, så det må være litt deltakelse innimellom for å få med alle.


Har hatt mye eventyr, leker, tegnefortelling, fysikk eksperiment, osv. Noen som har en gøyal ting jeg kan gjøre i samlingsstund ? Dersom noen av barna er veldig urolige under samlingen eller forstyrrer for de andre blir en voksen med dem til et annet rom. I norske barnehager er det lang tradisjon for en felles samlingsstund.

Da samles barna i gruppa til et opplegg med sang, fortellinger, lek og dialog. Eg hugsar den dagen eg bestemte meg for at dette kan eg, her er mi røyst verdifull. Eg var vikar i ein barnehage.


Innhaldet er likeeins uavhengig av om det var assistent eller barnehagelærar som gjennomførte samlingsstund og femårsklubb. Vurdering i barnehagen. Skolesystemet har sneket seg inn i barnehagene. Den verdifulle barndommen, her og nå, forsvinner dessverre mer og mer. Barnehagen ligner på en fabrikk der det forventes at barna tenker likt, og skal passe inn i A4-formatet: Barn som tilfredsstiller politikernes krav og de ansattes behov og begrensninger.


For små barn i barnehagen er etablering av sensitive samspill det aller viktigste. De trenger voksne som har kunnskap om dette og som evner å skape en trygg base for hvert enkelte barn. For å få tilgang til alle våre ressurser logg inn eller bli medlem nå ! Det kan være vanskelig å holde samlingsstund med ett, to og treåringene i barnehagen – de med bleie som har stort behov for å røre seg, ta på, smake på og sanse med hele seg når de tar til seg verden.


Derfor får de også et varierende tilbud i samlingene rundt omkring. Didaktisk arbeid i barnehagen Kvalitativ studie av korleis assistentar og barnehagelærarar planlegg, gjennomfører og vurderer samlingsstund og femårsklubb Liv Ingrid Aske Håberg Avhandling for graden ph. Vi har samlinger i barnehagen hver dag selv om det ikke står på planen. Tema samlingene er i hovedsak for de store barna.


De små øver seg på samling også, det blir ofte sang, musikk og sanger med bevegelse.

Tanken bak boka er at den skal bidra til en god fortellerstund i barnehagen , hos dagmamma eller hjemme i sofakroken. På Tommeliten holder vi for tiden på med tema kroppen vår. Populært bordvers i mange barnehager. Denne enkle sangen er populær blant barna. Denne ljomer ut av vinduene på de fleste barnehager og skoler i desember.


Pål sine høner Pål sine høner på haugen ut sleppte. Dette er en gammel og god norsk folkesang som du bør gi videre til dine barn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg