tirsdag 18. juli 2017

Feber omgangssyke

Sykdommen varer normalt fra noen få dager til en ukes ti og den smitter lett. Virusinfeksjon i tarmen er en vanlig årsak til diaré og oppkast. Feber , muskel- og leddsmerter og hodepine er også vanlig. Behandlig ved omgangssyke. Et problem med omgangssyke kan være uttørring (dehydrering), fordi man mister væske ved både oppkast og diaré.


Omgangssyke går over av seg selv og er som regel en ufarlig tilstand. Spesielt utsatt for dehydrering er små barn og eldre. Kroppen kan reagere videre på infeksjonen og man kan få feber og muskelsmerter i tillegg til hodepine og slapphet.


Feber har symptomer som varierer etter hva som forårsaker feberen, men disse inkluderer ofte frysetokter når feberen stiger, og svettetokter når den synker. Du kan også føle deg svak, ha hodepine og muskelsmerter. Dersom barnet ditt har fått feber og samtidig kaster opp, er det ofte et tegn på infeksjon i magen, og mange barn med omgangssyke kan få litt feber. Det forteller Ketil Størdal, barnelege ved Sykehuset Østfold. Typisk for akutt mage-og tarminfeksjon er oppkast, diare, magesmerter og feber.


Nøyaktig hvilken bakterie, virus eller parasitt som er årsaken til omgangssyken, påvises sjelden. Nå er høysesongen for omgangssyke i gang. Sjekk hvem som må være hjemme ekstra lenge etter. I tillegg får mange influensalignende symptomer som feber ,. Hva er omgangssyke ? Barns normale temperatur kan variere.


Mer enn 38° C målt i endetarmen anses å være forhøyet temperatur. Barn med feber bør først og fremst av hensyn til seg selv holdes hjemme til barnet er feberfri. I noen sammenhenger kan det være ønskelig av smittevernhensyn.


Feber er vanligvis kroppens reaksjon på infeksjon. Små barn kan lett få høy feber uten at det behøver å være tegn på noe alvorlig. Smitte kan skje ved kontakt med tarmbakterier eller ved dråpesmitte (gjennom spytt ved hoste eller brekninger).


Jeg har hatt en helvetes natt, og jeg lurer på om jeg kanskje kan ha fått omgangssyken, men jeg trodde omgangssyke var tap av matlyst, kvalme og oppkast, diaré og feber. Jeg fryser, men har ikke feber , er oppblåst, har har diaré, men ikke kvalme, oppkast, og jeg har god matlyst. Det er også vanlig med feber og vondt i kroppen. Grundig håndvask forebygger smitte.


Det er høysesong for omgangssyke og akutt diare. De yngste barna blir ofte lettere smittet enn voksne – og da spesielt barn i barnehage. Ifølge lege ved Folkehelseinstituttet, Tone Bruun, kan det blant annet skyldes at det er vanskelig å opprettholde god hygiene hos små barn enn det er hos eldre barn og voksne.


Hos barn under år begynner dette gjerne med plutselig oppkast, med diaré og feber etter hvert. Barn under år blir dårligst, og de har som regel feber ved en mage-tarminfeksjon. De minste barna kan ha 3-slike infeksjoner i løpet av en vinter fordi de har liten immunitet mot slike virus.


Feber omgangssyke

Passerer feberen grader og barnet er preget av den høye temperaturen kan det være aktuelt å gi febernedsettende for å bedre allmenntilstanden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg