mandag 8. februar 2016

Skåldede mandler

Når det fosskoker tar du kjelen av platen og dropper i mandlene. Legg noen øser med mandler på et kjøkkenhåndkle og gni skallene av. På denne måten går jobben litt raskere. Så er det bare å plukke ut de skåldede mandlene og gjenta prosessen til du er ferdig. La de skåldede mandlene tørke på et tørt kjøkkenhåndkle i 1-døgn.


Skåldede mandler

Vend på mandlene ganger om dagen, slik at du sikrer at de blir ordentlig tørre. Dette kalles å skålde mandlene , og da sitter du igjen med en søt og marsipanaktik smak. Pass på at det er plass til mandlene i kjelen, så ikke fyll den helt opp med vann.


Jo flere mandler du har i kjelen, jo lengre tid vil det ta på grunn av varmetapet med de kalde mandlene i det varme vannet. Sil så av vannet og la mandlene avkjøles lett. For at mandelen skal være vanskelig å se i grøten må den skoldes. Dette må den også hvis du skal lage marsipan eller andre bakverk.


Dra vekk fra platen. Må tørkes i minst døgn når de skal brukes i kransekake! Mandel er en steinfrukt som kommer fra mandeltreet. Frukten har en hårete ytterhinne, et meget hardt, uspiselig skall og minner i det store og hele lite om mandelen du har i gløggen til jul. Når frukten modner, tørker og sprekker skallet opp slik at den harde steinen kan slippe ut, og inni denne steinen ligger frøet som vi kaller for mandel.


La mandlene tørke noen dager før du kan lage marsipan og kransekake. Et tykt lag med våte mandler holder godt på fuktigheten og mandlene kan mugne. Hvis mandlene skal brukes til pynt på sirupssnipper skal de splittes i to langsetter.


Skåldede mandler

Det er enkelt å gjøre mens mandlene er. Her er en gammel og kjempegod oppskrift på Sandkaker som lages med skåldede mandler. Se også den tradisjonelle oppskriften på Sandkaker eller den svenske varianten som heter Mandelmusslor. Oppskriften gir stk.


Des mer mandler det lengre ti rett og slett pga varmetapet som oppstår i vannet når du heller mandlene i. Finmalte mandler er skåldede og finmalte mandler fra Funksjonell Mat, som gjør det enklere for deg å lage sunne og gode bakverk og matretter. Jeg har ikke tålmodighet til å skålde mandlene , tørke dem, og så male dem med kvern. Makronene blir fine og gode uansett, men med denne metode blir altså mandelskallet beholdt, og makronene vil få et prikkete utseende.


Vil du lage franske makroner på ‘ordentlig’, er det skåldede mandler som gjelder. Mandler inneholder en rekke antioksidanter, men mesteparten av antioksidantene sitter i det brune skinnet. Antioksidantinnholdet er dobbelt så høyt ristede brune mandler som skåldede mandler. Tabellen under viser inntaket av utvalgte næringsstoffer fra ½ dl mandler omtrent tilsvarende inntaket i studien. Mal skåldede mandler på en mandelkvern eller i en foodprosessor.


Smuldre mel og smør sammen i en bolle. Ha i den malte mandelmassen, egg og sukker. Bland deigen godt sammen, dekk til bollen med plastfolie og la deigen hvile ca. Sett stekeovn på 1°C.


Skåldede mandler

Pensle sandkakeformer godt, gjerne to ganger, med flytende margarin. Jepp, det er mulig. Men det var så svindyrt at jeg valgte å kjøpe hele mandler , og låne et eller annet å male dem med av svigermor. Har du mulighet til det, ville jeg gjort det. Hvis ikke, ligger de i baketing-hyllen i butikken.


Skåld halvparten av mandlene ved å legge dem i kokende vann i 3-minutter, og klem dem ut av skallet. Tørk de skåldede mandlene godt, gjerne på kjøkkenbenken over natten, eller time på °C i stekeovnen. Start med å ha vann og salt i en gryte, og kok det opp til saltet er helt oppløst. Tilsett mandlene i det, og kok det opp igjen. Nå skal mandlene stå der i rundt minutter og bare hygge seg selv.


Skåldede mandler

Tenn ovnen på 1grader, og hell vannet av mandelen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg