mandag 19. februar 2018

Oppkast smitte

Norsk robot fjerner MRSA og anna smitte fra rom og utstyr. Decon-X fjerner MRSA effektivt fra alle overflater og utstyr. Virusinfeksjon i tarmen er en vanlig årsak til diaré og oppkast.


Infeksjonen kan ramme alle aldersgrupper, men den er alvorligst hos små barn (hos spedbarn under måneder forekommer tarminfeksjon sjeldent). På samme måte som forkjølelse er også virusinfeksjon i tarmen vanligst om vinteren, men tilstanden forekommer i alle årstider.

Alle aldre kan smittes av omgangssyke, men barn er ekstra utsatte. For å unngå smitte er det viktig med god håndhygiene, både hos den som er smittet og den som steller den syke. Omgangssyke går over etter 3-dager. Oppkast går som regel over etter 1-dager, mens diaré kan vare noe lenger.


Virusene kan smitte via mat eller drikke som en person som er smittet har vært borte i, enten på en restaurant eller hjemme. Hvis man er smittet og går på toalettet uten å vaske hendene grundig, kan viruset overleve på hendene og så smitte over på andre overflater eller i mat og drikke. Symptomene pågår i ett til tre døgn.


Noen opplever også influensaliknende symptomer som feber, muskelverk og leddverk.

Virus er meget smittsomt, og tiltak for å hindre spredning av smitte bør iverksettes tidlig ved mistanke om infeksjon. Hvordan unngå å smitte andre? Ha god håndhygiene, selv når du er syk.


De syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré. De er også smittsomme i en kort periode før symptomstart og et par dager etter symptomfrihet. Men det er kjent at RS-virus, som særlig rammer små barn, kan smitte i inntil 1-uker fra man blir syk,.


Smitte i sykehjem og isolering Versjon 4. Hygieneperm for sykehjem og langtidsinstitusjoner munnbind ved isolering av beboer med MRSA og ved fare for sprut med infisert materiale, som f. Munnbindet tas på før en går inn på rommet. Det kastes på rommet etterfulgt av håndhygiene og rommet forlates. Barn som går i barnehage er mer utsatt for infeksjoner enn andre barn. Vanligvis avgjør barnets allmenntilstand om det bør være hjemme fra barnehagen i en periode, men for enkelte sykdommer kan det være nødvendig å bli hjemme utover dette for å hindre spredning av smitte til andre. Et annet viktig tiltak for å unngå spredning av smitte , er å holde seg hjemme mens man er syk.


Men hvor lenge er du smittebærer hvis du har hatt omgangssyka? Turistdiaré er ofte bakteriell. Enterotoksinproduserende E. ETEC) antas å være årsak til , mens Salmonella, Shigella og Campylobacter forekommer hver i 5– av tilfellene.

Virus og protozoer (Giardia lamblia, Entamoeba histolytica) er også aktuelle agens. Da overføres mikroskopiske deler av den sykes avføring. Dette kalles på fagspråket fekal-oral smitte - som betyr avføring til munn- smitte. Eksempel på slik smitte kan være hiv, røde hunder og toksoplasmose.


Når smittestoffer overføres fra tarmen til munnen, gjerne via hendene, kaller vi det fekal-oral smitte. Det er for å unngå denne typen smitte at vi allerede som små barn lærer at vi skal vaske hendene våre etter toalettbesøk. Forebyggende tiltak som god håndhygiene er derfor svært viktig. Man kan skille ut virus i avføringen også etter at symptomene på oppkast og diare er borte. Da er fortsatt faren for smitte til stede.


Dersom man sender barnet i barnehagen mens det ennå kan smitte andre, risikerer man å få en ond sirkel hvor smitten ikke slipper taket. For å begrense smitte er det viktig å være oppmerksom på symptomene og ta forholdsregler. Som regel kommer sykdommen bardus på, med akutt kvalme, magesmerter, oppkast eller diaré.


Mat er sjelden det som frister mest når du har omgangssyke, og heldigvis kan kroppen klare seg i ukevis kun på væske. Når du føler deg litt bedre, er det fint å prøve med litt lettfordøyelig, tørr mat, som kjeks.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg