Finansforbundet kan gi deg juridisk hjelp i en oppsigelsessak. Arbeidsgiver kan bare gi en oppsigelse dersom den er saklig begrunnet. Særlig vern mot oppsigelse. Sykdom er ikke grunnlag for oppsigelse det første året arbeidstaker er sykemeldt.
Dersom arbeidstaker har vært syk i mer enn ett år, gjelder vanlige regler om saklig grunn til oppsigelse. Sykdom kan da under særlige forutsetninger være en saklig grunn til oppsigelse. Dersom du er gitt oppsigelse under sykemelding , og det foreligger et brudd på arbeidsmiljøloven § 15- vil du normalt ha krav på erstatning. Aktuelle erstatningsposter er erstatning for lidt økonomisk tap, fremtidig inntektstap og erstatning for ikke-økonomisk tap, såkalt oppreisning.
Oppsigelse under sykemelding : Dette bør du vite. Det første året kan arbeidstaker ikke bli sagt opp på grunn av sykdom, men er likevel ikke beskyttet mot oppsigelse eller endringer i arbeidsforholdet av annen årsak. Her får du oversikt over sentrale regler som gjelder i henhold til sykdom og oppsigelse.
Jeg vil også råde deg til å jobbe ut oppsigelse tiden om mulig. Selv om du ikke liker sitvasjonen så går de dagene du har igjen fort. Fremtidlige arbeidsgivere sjekker ofte med tidligere arbeidsgivere så da kommer dette ofte frem selv om slike opplysninger ikke skal gjøre det så vidt jeg husker.
Ved sykemelding er det først en periode på tre dager (lengre perioder kan være avtalt) hvor du kan sykemelde deg selv. Deretter er det legen som kan gi deg en sykemelding. Sykepenger vil du få utbetalt i hele oppsigelsestiden.
Spørsmål: Jeg sa opp stillingen min den 5. Sykefravær som oppsigelsesgrunn er et viktig tema for både arbeidstakerne og arbeidsgiverne. Det er stor enighet om at ansatte med sykefravær skal ha et særlig godt stillingsvern, og loven sikrer dette. Alt innhold på disse nettsidene er beskyttet etter åndsverkloven. Innholdet på nettsidene kan kun kopieres når det skjer til privat bruk. Det kan siteres fra nettsidene forutsatt at dette skjer innenfor rammene av sitateretten, men kilde skal alltid oppgis, og ved gjengivelse på nettsider skal kilden inneholde lenke til vårt nettsted.
Et svært høyt sykefravær over lengre tid i form av mange kortvarige fravær, kan gi arbeidsgiver saklig grunn for oppsigelse. Slikt “av og på fravær” over flere år skaper normalt store problemer for de fleste virksomheter. Det må imidlertid understrekes at det skal svært mye til for at slike sykmeldinger er oppsigelsesgrunn.
Du skal fortsatt ha oppfølging fra arbeidsgiveren din og NAV etter at du har fått innvilget AAP. Dersom en arbeidstaker har vært syk i mer enn ett år, gjelder vanlige regler om saklig grunn til oppsigelse , se arbeidsmiljøloven § 15-(1). Svar: For å si deg opp grunnet sykemelding mer enn mn må arbeidsgiver ha saklig grunn. Det er da sentralt for arbeidsgiver å vurdere hvilken forventet arbeidsevne du vil ha fremover, og om denne arbeidsevnen kan tilpasses bedriften, og om bedriften kan tilrettelegge for at du kan jobbe der. Har en arbeidstaker vært sykemeldt helt eller delvis i over måneder kan arbeidsgiver gå til oppsigelse forutsatt at det det foreligger et saklig grunnlag.
SVAR: Hei Som arbeidstaker kan du si opp jobben når du er sykemeldt. Det du bør sjekke med NAV, er om du har rett til eventuelle. I tillegg til å se på sykdomsbildet og tilretteleggingsplikten må arbeidsgiver vurdere om oppsigelse samlet sett fremstår som en rimelig reaksjon. Det betyr at det også må foretas en interesseavveining mellom virksomhetens behov for oppsigelse og hvordan oppsigelsen rammer den ansatte.
Last ned Dinsides ferdige mal på oppsigelse (Word-dokument - se også tekstmal lenger ned i artikkelen). Før du sender fra deg oppsigelsen bør du likevel ta en kikk på regelverket, slik at du ikke opplever at arbeidsgiver holder på deg unødig lenge eller stikker kjepper i hjulene for din videre jobbkarrière. Som det følger av lovens ordlyd gjelder dette i tilfeller der tidspunktet for opphøret av arbeidsforholdet var fastsatt før arbeidsuførheten oppsto.
Dersom du derimot blir sykmeldt før du leverer oppsigelse kommer bestemmelsen ikke til anvendelse.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.