tirsdag 21. april 2015

Omgangssyke inkubasjonstid

Norsk robotteknologi fjerner norovirus fra rom og utstyr. Automatiser desinfeksjon av rom og utstyr. Hva er omgangssyke ? Sykdommen varer normalt fra noen få dager til en ukes ti og den smitter lett. Virusinfeksjon i tarmen er en vanlig årsak til diaré og oppkast.


Hvor lenge det går fra man er smittet til man blir syk ( inkubasjonstid ) avhenger av hvilket virus man er smittet av. Omgangssyke skyldes en virusinfeksjon i tarmen. Vanligvis tar det 2-dager fra smitte til man blir syk av omgangssyke.


Noen kaller det også akutt mage- og tarminfeksjon, sjau og andre bruker navnet på et av de vanligste virusene som forårsaker omgangssyke , norovirus. Man blir fort dårlig og føler seg elendig på et blunk, og hvor lenge du vil føle deg kvalm og uggen etter at du har sluttet å kaste opp avhenger i stor grad av hvor mye mat og drikke du får i deg, sier ernæringsfysiolog Mette Nedregård. Det kan gå ganske hurtig (få minutter) eller meget langsomt (år for Creutzfeldt-Jakob). Ikke alle barn må være hjemme i timer etter omgangssyke Nå er høysesongen for omgangssyke i gang.


Sjekk hvem som må være hjemme ekstra lenge etter oppkast og diaré. Rotavirusinfeksjon er en akutt tarminfeksjon, særlig hos barn under fem år, og som forårsakes av rotavirus. Viral gastroenteritt er den medisinske betegnelsen på virusinfeksjon i tarmen, i folkelig tale snakker vi ofte om omgangssyke. Ved akutt diaré eller omgangssyke trenger du vanligvis ikke å gå til lege, men det finnes likevel noen unntak. Hvis man mister mye vann og ikke klarer å holde på vannet, bør du gå til lege.


Spesielt hvis det gjelder kronisk syke voksne eller små barn, råder Valeur. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Man er smittsom en kort tid før man blir syk til et par dager etter man er ferdig med å spy, derfor anbefales det å holde barna hjemme et par dager etter oppkastet er over. Norovirus er svært smittsamt.


Dei viktigaste førebyggande tiltaka er grundig handvask med såpe og vatn og god kjøkkenhygiene heime, i skule og i barnehage. Symptomer og forløp. Mange infeksjoner er asymptomatiske. Vanligst ved øvre luftveisinfeksjoner er feber, sår hals, hoste og rhinitt. Konjunktivitt ofte bilateralt.


Diaré, brekninger og feber. Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen, og de blir derved varig immune. Sensorteknologi for å støtte eldre som bor hjemme Vi utførte en oversikt over systematiske oversikter for å vurdere effekter av sensorteknologi på ressursbruk i helse- og omsorgstjenester, spesielt med vekt på helseøkonomiske analyser. Ved omgangssyke som varer utover et par døgn med hyppige og kraftige tømninger, kan salttapet bli stort.


Det gjør at barnet blir ytterligere slapp og mister helt interesse for mat og drikke. Banan, ris, risavkok og blåbær kan gjøre avføringen mindre løs. Det er lett å spise og skånsomt for tarmsystemet. Medisiner gis vanligvis ikke. Det er én viktig ting som kan forkorte sykdomsperioden når du først har fått omgangssyken.


Lege i Forsvaret, Kjetil Høye, gir deg de beste rådene. Sykdommen kan smitte via mat og vann. Inkubasjonstid er den tiden som forløper mellom smitteøyeblikket og sykdomsutbruddet. Når du har omgangssyke er det viktig at du får i deg nok væske!


Drikk derfor rikelig med vann (du skal ikke drikke melk eller spise melkeprodukter slik du sier). Dette hindrer at du blir dehydrert, noe som kan være svært skadelig for kroppen. Du kan prøve anis-, fennikel-, ingefær- eller peppermyntete. Akutt infeksjon i mage og tarm.


Klinisk diagnose basert på oppkast, diaré, magesmerter og feber i forskjellige kombinasjoner. Agens påvises sjelden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg