torsdag 23. april 2015

Stiv marengs

Ha i resten av sukkeret litt etter litt. Ha marengsen i en sprøytepose med stjernetyll (sprøytetut) og lag små pikekyss, marengsreder, pavlova eller marengsbunn. Det er mer enn et par av våre favorittsøtsaker som er bygget rundt nettopp stivpiskete eggehviter.


Det er ikke store detaljer som skiller en lys og luftig marengs fra en seig og søt amøbe, men heldigvis er det enkelt å lykkes om du bare passer på et par ting. Slik lager du marengs : 1.

Før du setter i gang er det viktig å sørge for at alt av utstyr er helt rent. Er det rester av fett i bollen, på vispen eller annet utstyr, risikerer du at eggehvitene aldri stivner, uansett hvor lenge du pisker de. FRANSK MARENGS – se oppskriften.


Denne varianten piskes mens den er varm og lages ved at sukker og vann kokes opp til sukkerlake som helles i en tynn stråle over piskede eggehviter. Et sukkertermometer er nødvendig her. Tilsett halvparten av sukkeret litt etter litt (i løpet av ca. tre minutter), og fortsett å piske til blandingen blir enda litt stivere.


Deretter tilsetter du resten av sukkeret, litt etter litt.

Finn frem to bakebrett som du kler med bakepapir. Enkelte ting er viktige å huske på når man skal piske marengs : Du må for all del unngå å få fett i eggehvitene, ikke minst gjelder dette eggeplomme. Når du skal skille plommen fra hviten må du være forsiktig så det ikke går hull på plommen. Tilsett littegrann salt og pisk videre til marengsen blir helt stiv (ca min til med elektrisk mikser).


Ha et stykke bakepapir på en stekeplate. Pisk eggehvitene stive. Italiensk marengs Italiensk marengs er det adskillig mer plunder med å lage, men når man først har prøvd det og får teken på det, så er det noen du kommer til å gjøre ofte. Dekk en plate med bakepapir. Fordel porsjonsmarengser på papiret.


Lag en liten fordypning eller grop i midten av hver. Fyll på med marengs og lag en liten grop i midten). Fin oppskrift, men jeg påpeker skrivefeil med stor bokstav her: Visp eggehvitene stive. Marengs er godt det!


Det skal bli så stiVt at man kan holde bollen opp ned uten at NOE av røren faller ut. Du kan pynte etter årstidene. Dernest har man varmpisket marengs også kalt sveitsisk marengs hvor bollen man pisker i varmes opp underveis i et vannbad.

Den siste typen, og favoritten blant konditorer, kalles italiensk marengs og lages ved at man pisker inn varm sukkerlake i marengsen. Dette gir en mer holdbar marengs. Pass på å ikke få med noe fra eggeplommen - da blir ikke marengsen stiv.


Kokken har noen betryggende ord til alle som synes det kan være vanskelig å lage marengs. Så lenge du følger oppskriften og passer på at bollen er helt ren, samt at det ikke er et fnugg eggeplomme i hviten, så er det enkelt å få stiv marengs. Vend forsiktig i kakao og fint hakket kokesjokolade med en slikkepott. Tilsett sukkeret litt og litt under fortsatt kraftig pisking. Sett kaken midt i ovnen som er forvarmet til 180°C.


Første runde ble den ikke stiv i det hele tatt, tok nok sukker i for tidlig. Prøvde igjen og marengsen ble fin og fast, tok så sukker sakte i men da gikk marengsen fra en fast blanding til rennende. Nå har jeg ikke flere egg, hva kan jeg gjøre, om noe, for å få den fastere? Vil den stivne i ovnen. Når marengsen har blitt luftig og stiv , ha den i en sprøytepose med rund tip (størrelse 10).


Sprøyt ut marengs i små topper på et bakepapirkledd stekebrett. Bruk en tannpirker, og tegn på øyne til de små spøkelsene. Start med en stor, så en middels og til slutt en liten stjerne på toppen.


Dryss over melis før servering. Det er mange i det siste som har etterspurt oppskrift sukkerfri marengskake og pavlova. Det har kanskje noke med 17.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg