onsdag 9. september 2015

Alkohol under svangerskap

Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. De ferskeste innenriksnyhetene. Hold deg oppdatert med ABC Nyheter.


Alkohol under svangerskap

Hvis du lar være å drikke alkohol allerede når du planlegger å bli gravi gir du barnet gode vekst- og utviklingsmuligheter helt fra starten av. Det finnes ingen sikker nedre grense eller et trygt tidspunkt for alkohol i graviditeten. Tall fra den store norske Mor og barn-undersøkelsen tyder på at prosent av gravide ikke drikker alkohol under svangerskapet. Man kan med god samvittighet spise desserter og konfekter som inneholder litt alkohol også når man er gravi så lenge det er i begrensede mengder og bare av og til, sier hun.


Tidlig samtale om alkohol og levevaner Nasjonal veileder PDF Tilberedning av. Alkoholfritt svangerskap er best for barnet. Alt en jente som er gravid spiser og drikker deler hun med barnet i magen. Når mor drikker alkohol , drikker også barnet alkohol.


Alkohol under svangerskap

Fosterets hjerne og andre organer utvikler seg gjennom hele svangerskapet, og selv små mengder alkohol kan forstyrre denne utviklingen. Har du drukket alkohol i svangerskapet fordi du ikke visste at du var gravi eller fordi du ikke var kjent med farene ved alkoholbruk under graviditet, er rådene entydige: Det viktigste nå er at du slutter å bruke alkohol i resten av svangerskapet. Hver dag du lar være å drikke alkohol , bidrar du til å gi barnet ditt en bedre start.


Umiddelbart etter fødselen vil babyen ha en periode hvor det er meget våkent, her vil både baby og mor være hormonelt betinget til å skape følelsesmessige bånd gjennom produksjon av hormonet oxytocin – som også frigis under amming. Det å drikke alkohol under svangerskap er et evig tema. Et tema som popper opp med jevne mellomrom og skaper diskusjon. Det er vel ikke en gruppe i samfunnet som får flere rå mer eller mindre skremmende, enn gravide. Det viste seg at av kvinnene reduserte sitt alkoholforbruk.


Vi vet med sikkerhet at alkohol i svangerskapet kan medføre alvorlige skader på barnet, både fysisk og knyttet til læring, adferd og sosial funksjon. Kvinner som er gravide, eller som forsøker å bli gravide, bør derfor helt unngå alkohol , sier Carlsen. Når en gravid kvinne drikker alkohol får fosteret samme promille som mor. Fordi det kan være vanskelig å vite nøyaktig når en har blitt gravi er det klokt å unngå alkohol allerede når en slutter med prevensjon.


Her finner du informasjon om graviditeten uke for uke, svangerskapskontrollene, vanlige plager og hva du bør passe på som gravid. En målsetting med denne studien var å undersøke om det var en årsak-virkningssammenheng mellom mors alkoholbruk tidlig i svangerskap og småbarns emosjonelle problemer og atferdsproblemer. I starten av analysearbeidet fant forskerne en sammenheng mellom mors alkoholbruk og alle former for emosjonelle og atferdsproblemer hos barna.


Alkohol under svangerskap

Fordi alkohol i morens blod passerer morkaken og når fosteret, vil all bruk av alkohol i en eller annen grad påvirke modningen og utviklingen av barnet. Hvor mye, eller lite, alkohol og hvor hyppig bruk som kan gi alvorlig skade, er likevel uklart. De fleste norske legene anbefaler derfor totalavhold under graviditeten. Færre under har hatt en slik samtale (prosent), og færrest var de over (prosent). At yngre mødre i mindre grad har samtaler (prosent) enn eldre kan være særlig bekymringsfullt, ettersom yngre ser ut til å ha mer liberale holdninger til alkohol under svangerskap (se avsnittet Alder og utdanning påvirker holdninger).


Alle svangerskap er forskjellige. At moren drikker påvirker ikke alle foster på samme måte. Det betyr at samme mengde alkohol kan gi forskjellig utslag. Ting som virker inn er mors helse, genetiske forhol når i svangerskapet hun drikker alkohol osv.


Alkohol under svangerskap

Svangerskap , fødsel og barsel. Det er ikke mulig å angi en sikker nedre grense. Uønskede hendelser under svangerskap , fødsel og barseltid.


Ressurskaken viser at vi har produsert prosent av ressursene på sokkelen. Det er selvsagt umulig å si nøyaktig hvor mye som ennå ikke er funnet – men våre analyser tilsier at det kan være prosent av totalen. En pågående rettssak mot en kvinne som drakk under svangerskap kan fremkalle lovendringer.


Ida Falch-Olsen Silje Rønning Kampesæter. Sannsynligheten endres av når i svangerskapet man har drukket, hvor mye man har drukket, samt genetisk disposisjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg