torsdag 16. juni 2016

Brød steketid

Brukes det mye rugmel i brødet er det en fordel å bruke sur melk, det gjør at brødet hever seg bedre, blir saftig og smuldrer mindre. Mel: Brødene kan varieres etter hva slags mel som blir brukt, grovt eller fint. Pluss mel, vann, salt og gjær, naturligvis.


Hva er den vanligste feilen folk gjør når de skal bake brød ? De har for dårlig tid. Hvis du lager eltefrie brød , må du la deigen hvile lenge nok. Bakeriet i Lom står bak denne oppskriften som viser deg trinn for trinn hvordan du lager gode grovbrød. Hvert år selges tusenvis av brød over disken i det koselige Bakeriet i Lom.


Nå deler vi Morten Schakendas gode oppskrift med deg. Av denne oppskriften får du enten små eller store brød. Jeg liker å variere, men foretrekker å bake i form hvis jeg skal lage brød som skal være med i en matpakke.


Brød steketid

La deigen etterheve i 1-timer før de går i ovnen. Stek brødene på nederste rille. Får du en hul ly er brødet ferdig. Steker du brød samtidig, bruker du varmluft og 1grader. Du trenger ikke å doble gjærmengden selv om du dobler resten av oppskriften.


Veldig grove brød eller rugbrød stekes på ned mot 1– 1°C. Generelt gjelder: fint bakverk høy temperatur, og grove ting lavere temperatur. Småvarer som rundstykker og lignende er ferdig etter ca. Er ute etter gode tips ang.


Over- og undervarme er det klassiske bakeprogrammet, og vanligst å bruke til brød , boller og kaker. Overvarme egner seg spesielt til former, gratenger og retter som skal bli gyllenbrune og fine på toppen. Men vær forsiktig og pass på slik at det ikke blir brent på toppen. Dette er et saftig og velsmakende italiensk brød som inneholder rikelige mengder med god olivenolje. Litt flaksalt og rosmarin på toppen gjør at det smaker himmelsk.


Det blir brød i 2L form. Passer perfekt som tilbehør til annen mat og egner seg supert som nistebrød. Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Digital timer med store og tydelig tall.


Brød steketid

Sier tydelig ifra når tiden er over. Ferdigstekt brød skal gi en hul lyd når du kakker på det, eller enda bedre: Bruk steketermometer så er du helt sikker. Brødet er ferdig med perfekt skorpe når termometeret viser grader. Store eltemaskiner knar søte og salte deiger sammen til en seig masse. Kardemommelukta river i nesa, magen rumler av den deilige lukta av nybakt brød.


Spar på væske i stedet for melet. Brødet avkjøles uten å dekkes til, da beholder det den sprø skorpen. Hjertebrød” Med såpass mye grovt mel, helkorn og kli i deigen skulle dette bli et brød som kan hjelpe til å få skikk på fordøyelsen.


Brød steketid

Brødet er mettende og godt på smak, og vil forsvare sin plass som frokost- og matpakkebrød. På Vianvang baker de brød i en stor, italiensk vedovn, og Brimi liker derfor ikke å angi nøyaktig steketid i brødoppskrifter. Alle ovner steker forskjellig. Men det er bedre å steke brødene. Jeg kan lage det på kvelden hvilken som helst dag uten at det tar mye tid.


Vi har ferskt og godt brød nesten hver dag (det varer som regel dager), og er det noe spesielt har jeg igjen stor glede av å bake “avanserte” brød , eller herlige hvetedeiger. Da blir brødet ikke stekt nok. Neste gang skal jeg være hjemme selv under stekinga, eller passe på at den som får ansvaret for å ta ut brødet ikke har tilgang til minecraft mens brødet står i ovnen ? Vanlig steketid av et 700g brød er ca. Men selv med all for lang steketid ble brødet så godt at det blir en neste gang. Muligens med sirup i stedet for honning.


Takk for alle gode oppskrifter. Retter som skal gratineres trenger god overvarme. Ostesmørbrød og lignende, med kort steketid , kan stå høyt i ovnen, slik at osten smelter og blir gyllen raskt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg