torsdag 28. juli 2016

Mikroinjeksjon

ICIV – en blanding av IVF og ICSI Noen ganger, en sjelden gang, gjør vi noe som heter ICIV. Da blir halvparten av eggene befruktet med vanlig prøverørsbefruktning (IVF) og halvparten med mikroinjeksjon (ICSI). Mikroinjeksjon er en bioteknologisk metode for å overføre genmaterialet, det vil si DNA. Metoden går ut på å sprøyte inn DNA i andre celler ved hjelp av et tynt glassrør.


Det tynne glassrøret stikkes først inn i en celle (eventuelt kjernen), og en sprøyter det genetiske materialet direkte inn. Statistisk sett er sjansen for å lykkes med ICSI like stor som ved vanlig IVF. Etter nemndas syn er mikroinjeksjon en forholdsvis ny tek-nikk, men ikke forskning. Det er født mange nok barn ved hjelp av denne metoden til at man kan dokumentere at den ikke gir økt risiko for kromosomskader. Nettopp overføring av kromo-somskader har vært mange kriti-keres bekymring.


Ved ICSI injiseres sædcellen direkte inn i eggcellen, dette øker sjansene for å oppnå befruktede egg. Hva er prøverørsbefruktning? Forklar forskjellen på tradisjonell prøverørsbefruktning og mikroinjeksjon (ICSI).


Mikroinjeksjon

Når ble det første barn født ved hjelp av assistert befruktning i Norge? Hva kalles metoden som brukes når et befruktet egg sjekkes for arvelig sykdommer før det blir satt tilbake i morens livmor? Hvordan gjøres dette? Vi har laget en video hvor vi på en enkel måte forklarer hva ICSI går ut på. IVF med mikroinjeksjon , også kalt ICSI (intracytoplasmatisk spermieinjeksjon), hvor én sædcelle injiseres inn i en eggcelle.


Det er tillatt å bruke donorsæd både ved IVF og ICSI. I et slikt prosjekt ville mikroinjeksjon inngå i behandlingsforsøk der det befruktede egget settes inn i kvinnen som ved vanlig prøverørsmetode. Prøverørsbehandling hvor man henter sæd fra mannens testikler eller bitestikler kalles TESA eller PESA.


På denne måten får prosjektet en terapeutisk hensikt: målet med behandlingsforsøket er at kvinnen skal bli befruktet. Metoden er mer ressurskrevende enn vanlig prøverørsbehandling. Det vil være tilfeller sædcellene ikke klarer å befrukte egget selv, f. IVF-forsøk med ingen eller lav befruktning. I disse tilfellene kan man utføre mikroinjeksjon (ICSI), hvor én sædcelle føres direkte inn i egget for å hjelpe til med. VWR enable science ved å tilby produktvalg, service, prosesser og våre folk får det gjort.


Tillegg for microinjeksjon ICSI hos Medicus Trondheim. Beddingen Trondheim. Metoden brukes ved betydelig redusert sædkvalitet eller. Prinsippet er at én enkelt spermie isoleres for deretter å bli injisert i egget med en mikropipette, såkalt mikroinjeksjon. Normalt isoleres spermiene fra ejakulat, men de kan også hentes ut fra testikler eller bitestikler.


For å få cellen til å ta opp det introduserte DNAet, bruker man forskjellige transfeksjonsmetoder, for eksempel korte, sterke elektriske pulser (elektroporering), injeksjon direkte inn i cellene ( mikroinjeksjon ) eller å lage komplekser av DNA med molekyler som formidler opptaket (spesielt lipider med positivt ladet ende (kationiske lipider)), der den positive ladningen binder seg både til. Ved elektroporering plasserer man plantecellene og DNA som man ønsker inn i plantecelle i et elektrisk felt. Det elektriske feltet lager små hull i membranen som DNA kan komme igjennom.


Elektroporerer og mikroinjeksjon er to forskjellige teknikker. Ved mikroinjeksjon bruker man et mikroskop og tynt glassrør til å injisere DNA inn i cellene. En har også mikroinjeksjon , også kalt intracytoplasmatisk sperminjeksjon (ICSI), hvor én sædcelle blir injisert i én eggcelle, eller uttak av sæd fra testikler eller bitestikler som så blir anvendt til mikroinjeksjon.


Dette blir tatt i bruk hvis sædcellene hos mannen ikke er svømmedyktige.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg