Norsk robotteknologi fjerner norovirus fra rom og utstyr. Automatiser desinfeksjon av rom og utstyr. Virusinfeksjon i tarmen er en vanlig årsak til diaré og oppkast.
Infeksjonen kan ramme alle aldersgrupper, men den er alvorligst hos små barn ( hos spedbarn under måneder forekommer tarminfeksjon sjeldent). På samme måte som forkjølelse er også virusinfeksjon i tarmen vanligst om vinteren, men tilstanden forekommer i alle årstider.
De fleste barn har gjennomgått minst én infeksjon før de når fem års alder. Barn som har hatt omgangssyke tidligere, blir delvis immune mot smitte senere. Hos barn som legges inn med omgangssyke på norske sykehus, påvises rotaviruset hos rundt halvparten. Det tar vanligvis to–tre dager fra at barnet smittes til at infeksjonen bryter ut.
De fleste som får omgangssyke oppsøker ikke lege, så antallet som blir syke er svært høyt. Hos barn under år begynner dette gjerne med plutselig oppkast, med diaré og feber etter hvert. Barn under år blir dårligst, og de har som regel feber ved en mage-tarminfeksjon.
De minste barna kan ha 3-slike infeksjoner i løpet av en vinter fordi de har liten immunitet mot slike virus.
Omgangssyke er svært smittsomt, og utbrudd i skoler og barnehager er vanlig. Ofte begynner omgangssyke med kvalme, som følges av oppkast og diaré. Alle aldre kan smittes av omgangssyke , men barn er ekstra utsatte. For å unngå smitte er det viktig med god håndhygiene, både hos den som er smittet og den som steller den syke. Ikke alle barn må være hjemme i timer etter omgangssyke Nå er høysesongen for omgangssyke i gang.
Sjekk hvem som må være hjemme ekstra lenge etter oppkast og diaré. Sjukdommen er vanlegvis mild og går over av seg sjølv etter 1–dagar hos elles friske personar. Det er høysesong for omgangssyke og akutt diare. De yngste barna blir ofte lettere smittet enn voksne – og da spesielt barn i barnehage.
Ifølge lege ved Folkehelseinstituttet, Tone Bruun, kan det blant annet skyldes at det er vanskelig å opprettholde god hygiene hos små barn enn det er hos eldre barn og voksne. Dette er en tilstand som rammer barn , oftest i alderen mellom måneder og år, men den forekommer helt opp til års alder. Det typiske sykdomsforløpet kjennetegnes av at barnet får plutselige magesmerter og skriketokter.
Smertene kommer typisk i anfall atskilt av smertefrie perioder på noen minutter. Ved akutt diaré eller omgangssyke trenger du vanligvis ikke å gå til lege, men det finnes likevel noen unntak. Hvis man mister mye vann og ikke klarer å holde på vannet, bør du gå til lege. Spesielt hvis det gjelder kronisk syke voksne eller små barn , råder Valeur.
Infeksjoner med virus og bakterier er den vanligste årsaken til akutt diaré.
Det finnes en rekke virus som kan gi diaré og oppkast. Begge typer kan ramme alle aldersgrupper, men rotavirusinfeksjon ses oftest hos barn under år og norovirusinfeksjon forekommer oftere hos større barn og voksne. Min yngste på år har fått omgangssyke.
Hun spyr opp alt hun får i seg. Har holdt på siden morgenen påvlille nyttårsaften. Nå tør hun ikke drikke noe for da bare spyr hun igjen. Hører at dette er noe som går i hele landet. Noen som har hatt denne dritten i hus, og kan fortelle meg hvor lenge der.
Når barn får diaré skyldes det som oftest rotavirus. Dette viruset står for to tredjedeler av mage- og tarminfeksjoner hos norske barn , og går oftest under navnet omgangssyke. Som oftest starter det med feber og vondt i magen.
Barnet blir slapt og i dårlig form. Så kommer oppkasten, deretter diareen. Diaré hos barn går som regel over i løpet av en uke, men kan føre til væsketap hos barnet.
Det viktigste du kan gjøre for å forebygge dehydrering, er å gi barnet rikelig med drikke straks barnet får diaré.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.