mandag 2. juni 2014

Feber spedbarn

Presise og raske termometer for måling av feber. Feber er et vanlig symptom hos barn. I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon. C er for eksempel vanlig ved forkjølelse, og barn kan også få feber uten å være særlig.


Spedbarn rammes hardest og kan bli ganske medtatte med uttalt tung og hvesende pust. Lungebetennelse - Infeksjon i nedre luftveier, hyppigst viral årsak hos barn.

Gir ofte raskt høy feber , tungpust og nedsatt allmenntilstand. Urinveisinfeksjon - Vanlig bakteriell infeksjon i urinveiene. Hos de minste kan feber være eneste symptom. Det er et svært vanlig sykdomstegn, men ingen sykdom i seg selv. En viktig hovedregel er at feber uten kjent årsak alltid skal konfereres med lege, og er en hyppig årsak til legekontakt.


Med feber mener vi rektaltemperatur på over grader. Alle barn under tre måneder bør undersøkes av lege dersom de har feber , uansett allmenntilstan forteller Arden. Det er som regel ganske kjedelig å bli sengeliggende med feber , og som forelder blir vi ekstra bekymret babyen vår blir syk.

For hva bør vi egentlig vite om babyer og feber – og hvorfor får vi egentlig feber i det hele tatt? Plusstids helsesøster Tone Aanderaa forklarer at feber er kroppens reaksjon på en infeksjon i kroppen. Les mer hos Apotek 1. Små barn får lettere feber enn voksne.


Ved ettårs alder reduseres søvnen om dagen til en gang og i 2-års alder slutter de fleste helt å sove på dagen. Paracetamol utgjør basisbehandlingen ved feber hos spedbarn. Acetylsalisylsyre frarådes hos barn med feber på grunn av risiko for Reye’s syndrom.


Ibuprofen kan være et alternativ eller tillegg til paracetamol hos barn måneder, men vær oppmerksom på risiko for gastrointestinalirritasjon og nefrotoksisitet, spesielt hos barn måneder. Ta tempen Hvis barnet virker fornøyd og tilfreds og spiser som vanlig, er det sannsynligvis ikke veldig sykt. Forskerne fant heller ikke denne gangen noe som tydet på at ankomst av tenner gir høy feber. Ved feber bør foreldre eller andre ansvarspersoner først og fremst utelukke andre mulige årsaker til den økte kroppstemperaturen. Forkjølelse hos spedbarn.


Gode håndvaskrutiner kan derfor redusere antall forkjølelser. Det er ufarlig å vaksinere et barn som er forkjølet eller litt ute av form på annen måte. Det er imidlertid vanlig å utsette vaksinasjonen ved akutt sykdom og ved feber over ˚C. Hvis spedbarn får luftveisinfeksjon, slimer de mye og kan få pustebesvær. De svelger slimet fra luftveiene og kan kaste det opp.


Hoste hos spedbarn er ikke vanlig.

Foreldre bør kontakte lege hvis barn under tre måneder hoster. Det er likevel usikkert om feber alltid er hensiktsmessig. Når temperaturen stiger, øker også kroppens behov for oksygen (surstoff) og væske. Barn med forkjølelse. Er det sammenheng mellom tannfrembrudd og feber ? Noen studier viser ingen sammenheng, mens andre har vist at barn kan få noe forhøyet kroppstemperatur to dager før til to dager etter tannfrembrudd.


Noen mener også at det er økt sjanse for at tennene bryter frem hvis barnet allerede har feber.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg