onsdag 11. mai 2016

Bryster etter amming

Når du slutter med ammingen og kjertelvevet går tilbake, vil mange oppleve at brystet virker slappere enn før, spesielt kvinner som er svært slanke. Det sier Gro Nylander, overlege ved Nasjonalt kompetansesenter for amming ved Oslo Universitetssykehus. Hengepupper etter amming ? Amming etter brystoperasjoner. Hvis du er brystoperert er du mer utsatt for å få problemer med ammingen enn andre kvinner.


Noen mødre kan fullamme med litt ekstra oppfølging i starten, mens for andre vil delamming være det beste alternativet. Tørk vekk eventuelt melkesøl med en ren klut før du legger til barnet, slik at brystet ikke blir så glatt at barnet får problemer med taket. Håndmelk før amming ved melkespreng. Etter at den første brystsprengen er over og melkeproduksjonen er kommet godt i gang vil du kunne oppleve melkespreng.


Hvorfår får jeg hvite brystknopper? Hva er Raynauds fenomen? Hvis brystknoppene blir hvite og smertefulle etter amming kan det skyldes dårlig suge- og ammeteknikk, og denne bør derfor observeres av en ammekyndig person. Hvis det er slik at du etter amming ikke føler deg vel med puppene og det går ut over livskvaliteten, er det da mye bedre å få lagt inn silikon enn å gå rundt med pupper du er svært misfornøyd med og som du skjemmes av. Ender jeg opp i den situasjonen kommer nok også jeg til å ta silikon etter jeg har fått de barna jeg vil ha.


Hvis brystknoppen fortsatt er svært øm etter at rådene mot såre brystknopper er prøv kan det skyldes en soppinfeksjon. Det kan føles som glødende strenger i brystet under og etter amming , og brystknoppen kan bli bringebærrød. Melk lekker fra brystet etter amming er vanlig og vanligvis minimal, selv om dette kan fortsette i flere måneder som melken tørker opp etter barnet er avvent. Det er vanlig for kvinner, spesielt nye mødre, for å ha såre og sprukne brystvorter etter amming.


Dette er midlertidig og enkelt lindres ved riktig omsorg for brystene etter amming. Jeg er 27år og har ammet tre barn og nå lurer jeg på om det som skjer med mine bryster er normalt. Brystene har blitt ganske myke og lite fyll i siden sist ammeperiode, og jeg ser på det ene brystet at det er et område litt over brystknoppen (omtrent 3cm i diameter) der det er litt søkk innover.


Barnets tak på brystet kan bli litt nølende, eller ustabilt, både fordi brystet er så spent og melken kommer så fort. Melken kan lekke ut fra munnvikene. Melkestrømmen går ikke rett ned i ganen som den skal, barnet svelger mer luft, og det kan føre til forstyrrelse i tarmens normale bevegelser, som gir barnet ubehag etter amming.


Hun anbefaler at soppmiddel påføres etter vasking og lufttørking av brystet , helst etter amming. Dersom smaken på soppmiddelet gjør at babyen ikke vil die, kan kremen vaskes av og brystet lufttørkes før ammingen. Heggemsnes legger til at sopp elsker alt som er søtt, gjerne sukker og gjær. Når brystet blir fyllt med melk får du en følelse av spreng – det er melken i brystene som utløser denne følelsen av spreng.


Dette kan, særlig i starten av ammingen, være litt ubehagelig. Etter amming og når brystene er tømt, er følelsen av spreng borte. Dersom du har ekte innadvendte brystvorter, kan det være vanskelig for barnet å ta bryst.


Du kan sjekke dette ved å bruke pekefinger og tommel til å klemme sammen det mørke området rundt brystvorten. Puppene spiser opp seg selv etter amming. Etter at kvinner er ferdig med å amme, spiser brystceller opp sine døende naboer.


Det er nødvendig for fremtidig melkeproduksjon. Forskere lurer nå på om bryteren som slår på cellemassakren også kan spille en rolle for utvikling av brystkreft. Det er to måter å ser på endringer i bryst etter amming : kortsiktig og langsiktig.


Kortsiktige endringer i bryst skje umiddelbart etter hver amming , mens de langsiktige endringene påvirker bryst etter at barnet er avvent. Etter at du har ammet på føden skal det legges til rette for neste amming innen timer etter fødselen. Barnet bør legges til brystet minimum ganger i døgnet.


Sover barnet ditt mye de første dagene, bør du vekke det for å tilby brystet. Interessen for å amme kan også vekkes ved at barnet ligger mye hud mot hud. Dette er ikke frst og fremst for forhindre slappe bryster etter svangerskap og amming , men for begrense strekkmerker.


Kremen skal påføres i tynt lag på brystknoppene samt på det brune området rundt etter hver amming , når brystet har lufttørket. Kremen kan smøres på inntil ganger i døgnet, og behøver ikke tørkes av før hver amming.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg