fredag 16. mai 2014

Stiv eggedosis

Stiv eggedosis

Ja jeg har faaet til Sjel og Liv en Æggedosis og den var stiv. Ja mit Humør, bedre end før, idag min Æggedosis ligner. Eggedosis er verdens enkleste dessert. En favoritt hos mange!


Aller best resultat får du om eggene er romtempererte før du pisker dem. Har pisket flere minutter nå og den er ikke stiv. Er jo med eggeplommene så er vel begrenset hvor stiv den kan bli - eller? Marit Røttingsnes Westlie viser hvordan du lager en skikkelig god eggedosis.


Saken er opprinnelig publisert på Klikk. Ha egg og sukker i en miksmasterbolle og visp det til det blir luftig og lett. Stiv eggedosis skal du kunne snubollen på hodet uten at eggedosisen renner ut. Det tar omlag minutter. Jeg vil tro at å bruke melis istendfor sukker vil gi en altfor søt smak på sukkerbrødet.


Stiv eggedosis

Og denne eggedosistråden er den merkeligste tråden i hele dag. Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Hell den smeltede gelatinen i en tynn stråle i eggedosisen mens maskinen går på lav hastighet. Bland inn appelsinsaft og -skall. Vend inn den stivpiskede kremen.


Ha blandingen i en sprøytepose og fyll fromasjen i serveringsglass, eller fyll den rett i en vakker serveringsbolle. Visp eggeplommer og sukker til luftig og stiv eggedosis. Ha eggedosisen i passende glass og pynt med revet sjokolade, kakedryss eller mynteblader. Server med en gang. Tips og triks: - Prøv med et par ss cognac, brandy eller rom.


Stiv eggedosis

Lag eggedosisen med finrevet appelsinskall. Forsøk å lage varm eggedosis (sabayonne) ved å piske eggeplommer, hvitvin og sukker over vannbad. Finhakk sjokolade og nøtter. Mye sukker hjelper.


Og så er det greit å være klar over at eggedosis uansett ikke blir like stiv eller holder like godt på stivheten som piskede eggehviter, pga. Da slo det meg at jeg faktisk ikke vet nr det er eggedosis. Pisk kremflten godt stiv (men pass p at det ikke blir smr!) og sett den i kjleskapet mens du gjr klar eggedosisen. Pisk egg og 1g sukker til stiv og luftig eggedosis minutt i. Bollen m vre helt ren fr dette gjres, ellers blir ikke eggehvitene stive).


Stiv eggedosis

I en kake hvor eggedosisen skal heve kaken er det svrt viktig at den er pisket stiv. Først pisket jeg med mixmaster en stiv eggedosis av sukker og egg, deretter hvetemel blandet med bakepulver. Jeg bruker kun meierismør i julebaksten min og som regel alltid ellers Rapsolje i stedet for smør. Tilslutt dl rapsolje.


Jeg regner 1GR smør som dl olje.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg