torsdag 7. juni 2018

Gravid og feber

Rask og trygg leveranse. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. En vanlig årsak til feber er virusinfeksjoner og forkjølelse, og er ikke farlig.


Noen virusinfeksjoner kan ha ugunstige innvirkninger på graviditeten, sier Anne Ragnhild Kjus Skomedal, gynekolog ved Medicus i Oslo.

Men hvis du har litt feber i forbindelse med forkjølelse eller halsvondt, er ikke det farlig for babyen. Babyen tåler helt fint at mamma er litt småsyk. Det er ofte bare for din egen del at sykdommen er et problem.


Babyen er godt beskyttet i mors liv, og de fleste sykdommer gravide rammes av er relativt lette og forbigående. I de aller fleste tilfeller dreier deg seg om ufarlig og forbigående kortvarig feber. I de allerfleste tilfælde drejer det sig om ufarlig og forbigående kortvarig feber.


Feber i graviditeten.

En hyppig årsag til feber er almindelige virusinfektioner. De fleste gravide kvinner med feber kan imidlertid behandles hjemmefra, og ta det med ro. Da er feber , alene, ikke farlig. Les også: Opplever du å være svimmel i graviditeten?


Når bør lege kontaktes? Som gravid har du en annen fysiologi, lungevolumet blir presset etterhvert som magen vokser, og oksygenbehovet øker. At du er blevet forkølet behøver du ikke være overrasket over, dit imunforsvar er nemlig svækket pga graviditeten, en lidt underlig ting at det er sådan, men sådan er det altså fordi kroppen bruger alt sin energi på baby, baby først og mor til sidst sådan er det altså. Gravide pasienter med akutte magesmerter og feber representerer en diagnostisk utfordring.


Her beskrives en pasient som illustrerer hvor vanskelig det kan være. En tidligere stort sett frisk førstegangsgravid år gammel kvinne med ukomplisert svangerskap i svangerskapsuke tok selv kontakt med fødeavdelingen etter tre dagers sykehistorie med smerter i høyre fossa iliaca og lyske. Siden feber også kan skyldes farlige infeksjoner, er det viktig å passe godt på den som er syk. Overvåk BLÅ og let etter faretegn jevnlig (også om natten) dersom årsaken til feberen er uklar. Alle som har feber , trenger å drikke mye for ikke å tørke ut.


Influensavaksine som anbefales til gravide inneholder deler av drepte influensavirus og kan derfor ikke gi influensasykdom. Vaksinen er ikke tilsatt kvikksølvforbindelser eller andre konserveringsmidler.

Det trengs én dose og vaksinen gis som sprøyte. Enkelte andre virus og bakterier kan gi symptomer som likner influensa. Influensa gir feber , luftveissymptomer og muskelsmerter, men går som regel over av seg selv. Gravide , eldre og kronisk syke er mer utsatt for alvorlig sykdom.


I løpet av de første ukene av svangerskapet, hadde 1prosent av de gravide hatt feber minst én gang. Det var altså ingen sammenheng mellom feber hos den gravide og fosterdød. Kraftløs og fryser. Nå vet jeg at noen i familien har vært syke og hatt høy feber og influensasymptomer. Lurer egentlig bare på om det er noen forhåndsreglen enn skal ta når enn er gravid ? Bør enn oppsøke lege fortere enn normalt?


Influensaen tok meg i år også, og ligger sengeliggende med vond hals og feber. Lest litt rundt at feber ikke er bra for fosteret. Dersom den gravide kvinnen utvikler feber uten annen åpenbar årsak og kostanamnesen inneholder opplysninger om inntak av produkter som kan inneholde listeriose, bør den gravide vurderes av en spesialist med tanke på testing og eventuelt behandling. Har målt 3i feber nå.


MRSA MRSA spres lett på føde- og barselavdelinger. Er i uke nå, og ligger rett ut med høy feber , vond hals, hodepine og vondt i kroppen. Litt infulensasynptomer. Vil ikke være overhysterisk å ringe legen med en gang.


Behøver jeg det eller er det bare å la det gå over å bruke paracet mot feber og hodepine? Mange forveksler også tegn på at det faktisk er menstruasjonen som kommer og ikke at man er gravid. Det er klart at har man et sterkt ønske om å bli gravid og hele tiden tror man er det, så tenker jeg at det er naturlig at man leter etter tegn.


Hatt dette siden i går, men vert forkjøla i dager. Kontakte lege eller se det an litt lenger. Liker ikke å bry legene for ingenting.


De aller fleste gravide har hatt vannkopper før de blir gravide , men i de få tilfellene der vannkopper oppstår under graviditeten, bør man kontrollere med blodprøve om det faktisk er vannkopper. Myggstikkbeskyttelse er også viktig, og bidrar til å redusere risikoen for å bli smittet. Moderne gulfebervaksine ble utviklet like før 2.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg