mandag 3. februar 2020

Oppsigelse ved sykemelding

Vi bistår både arbeidsgivere og arbeidstakere ved oppsigelse og avskjed. Kontakt oss for en gratis og uforpliktende samtale om din sak her. Informasjon og bistand fra spesialiserte advokater med over års erfaring.


Snakk med en rådgiver hos oss! Finansforbundet kan gi deg juridisk hjelp i en oppsigelsessak. Arbeidsgiver kan bare gi en oppsigelse dersom den er saklig begrunnet.


Her får du oversikt over sentrale regler som gjelder i henhold til sykdom og oppsigelse. Trenger du veiledning ved oppsigelse under sykemelding ? Ta kontakt med en spesialisert advokat på arbeidsrett og få en uforpliktende og kostnadsfri vurdering av din sak. Du kan ta kontakt med oss ved å trykke her, eller sende din henvendelse via kontaktskjema nedenfor. Særlig vern mot oppsigelse.


Oppsigelse ved sykemelding

Sykdom er ikke grunnlag for oppsigelse det første året arbeidstaker er sykemeldt. Dersom arbeidstaker har vært syk i mer enn ett år, gjelder vanlige regler om saklig grunn til oppsigelse. Sykdom kan da under særlige forutsetninger være en saklig grunn til oppsigelse. Og dukker det opp uventede utfordringer som f. Men ingen arbeidstaker skal altså kunne unngå oppsigelse av andre årsaker ved å sykemelde seg. Svar: For å si deg opp grunnet sykemelding mer enn mn må arbeidsgiver ha saklig grunn.


Ved sykemelding er det først en periode på tre dager (lengre perioder kan være avtalt) hvor du kan sykemelde deg selv. Deretter er det legen som kan gi deg en sykemelding. Sykepenger vil du få utbetalt i hele oppsigelsestiden.


Forbudet mot oppsigelse gjelder selv om det virker åpenbart for arbeidsgiver at den ansatte ikke kan komme tilbake i arbeid før det har gått tolv måneder. Bestemmelsen gjelder også ved delvis sykemelding og uavhengig av om arbeidsforholdet er fast eller midlertidig. Sykefravær som oppsigelsesgrunn er et viktig tema for både arbeidstakerne og arbeidsgiverne. Sykmeldt arbeidstaker har imidlertid intet særvern mot å bli sagt opp av andre grunner, f. Etter at arbeidstaker har vært sykmeldt i måneder kan imidlertid selve sykefraværet gi arbeidsgiver saklig grunn for oppsigelse.


Du skal fortsatt ha oppfølging fra arbeidsgiveren din og NAV etter at du har fått innvilget AAP. Dersom en arbeidstaker har vært syk i mer enn ett år, gjelder vanlige regler om saklig grunn til oppsigelse , se arbeidsmiljøloven § 15-(1). Som vi skal se har den ansatte et betydelig vern mot oppsigelse ved sykefravær. Men dette vernet er ikke ubegrenset.


Mange tror feilaktig at man er imun mot å sies opp ved sykdom. Videre må selve oppsigelsesprosessen oppfylle visse krav. Ved reiser som finner sted etter denne perioden er det NAV som skal godkjenne at den ansatte skal få sykepenger. Ifølge NAV kan arbeidsgiver imidlertid alltid velge å ikke la den ansatte dra på reiser. Hvis det er usikkert om arbeidstakeren vil komme i stabilt arbeid igjen, vil oppsigelse kunne være saklig.


Hvis en arbeidstaker vil påberope seg 12-månedersvernet mot oppsigelse ved sykdom, må han innen rimelig tid legge frem legeattest eller på annen måte gi arbeidstakeren varsel om grunnen til fraværet. Det er ikke riktig. Folketrygdloven § 8-er helt klar på at arbeidstaker må være arbeidsufør på grunn av en funksjonsnedsettelse som klart skyldes sykdom eller skade, for å ha rett til sykepenger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg