Vi leverer god juridisk bistand på forutsigbare vilkår for kunden. Kontakt oss for en gratis og uforpliktende samtale om din sak her. Vi har års erfaring og kompetanse i alle rettsdisipliner.
Snakk med en rådgiver hos oss! Alle spørsmål innenfor familieretten. Bestill nå i vår bokhandel! Særlig vern mot oppsigelse.
Sykdom er ikke grunnlag for oppsigelse det første året arbeidstaker er sykemeldt. Dersom arbeidstaker har vært syk i mer enn ett år, gjelder vanlige regler om saklig grunn til oppsigelse. Sykdom kan da under særlige forutsetninger være en saklig grunn til oppsigelse.
Trenger du veiledning ved oppsigelse under sykemelding? Ta kontakt med en spesialisert advokat på arbeidsrett og få en uforpliktende og kostnadsfri vurdering av din sak. Du kan ta kontakt med oss ved å trykke her, eller sende din henvendelse via kontaktskjema nedenfor. Les mer oHar arbeidsgiver plikt til å omplassere arbeidstaker som har vært sykemeldt i lengre tid? Kan tilbakevendende sykefravær gi grunnlag for oppsigelse ? Til tross for at arbeidstaker er beskyttet mot oppsigelse under sykdom, kan hyppig fravær underbygge behov for å meddele oppsigelse.
En oppsigelse er en alvorlig sak for en medarbeider, og en arbeidsgiver skal ha respekt for arbeidstakers rettigheter og være bevisst på egne forpliktelser. Men mange arbeidsgivere ser imidlertid ut til å bekymre seg så sterkt for å gjøre rettslige feil at de heller utsetter å igangsette prosessen eller feier problemet under teppet. Har vært sykemeldt mnd fra en jobb jeg har hatt i år. Nå vil arbeidsgiver ha paragraf 15. Jeg vil også råde deg til å jobbe ut oppsigelse tiden om mulig.
Selv om du ikke liker sitvasjonen så går de dagene du har igjen fort. Fremtidlige arbeidsgivere sjekker ofte med tidligere arbeidsgivere så da kommer dette ofte frem selv om slike opplysninger ikke skal gjøre det så vidt jeg husker. Oppsigelse må være en rimelig reaksjon.
I tillegg til å se på sykdomsbildet og tilretteleggingsplikten må arbeidsgiver vurdere om oppsigelse samlet sett fremstår som en rimelig reaksjon. Det betyr at det også må foretas en interesseavveining mellom virksomhetens behov for oppsigelse og hvordan oppsigelsen rammer den ansatte. Hvis arbeidsgiveren gir en annen begrunnelse for oppsigelsen enn at arbeidstakeren er blitt syk, er det lov å si opp arbeidstakeren, selv etter at han er blitt syk. Men for at en slik oppsigelse skal være lovlig, må arbeidsgiveren bevise (gjøre overveiende sannsynlig) at begrunnelsen for oppsigelsen er en annen enn sykdommen. Det er viktig å være oppmerksom på at andre oppsigelsesgrunner – som for eksempel oppsigelse ved nedbemanning – ikke omfattes av arbeidsmiljølovens § 15-8.
En arbeidstaker kan altså sies opp ved en nedbemanning som skjer mens vedkommende er sykemeldt. Er du sykemeldt når du mister jobben, er det faktisk ikke slik at du mister sykepengene og må over på dagpenger - som utgjør et mindre beløp enn sykepengene. Man beholder nemlig retten til sykepenger fra Nav også etter at oppsigelsestiden er utløpt, så lenge man fortsatt er syk og fyller vilkårene for rett til sykepenger, forteller Nav. Finansforbundet kan gi deg juridisk hjelp i en oppsigelsessak. Arbeidsgiver kan bare gi en oppsigelse dersom den er saklig begrunnet.
Det er imidlertid viktig å være kjent med rettighetene du som arbeidstaker har i en slik situasjon. Det kan bli kostbart for arbeidsgiver å inngi oppsigelse når du er sykmeldt. Ved sykemelding er det først en periode på tre dager (lengre perioder kan være avtalt) hvor du kan sykemelde deg selv. Deretter er det legen som kan gi deg en sykemelding. Sykepenger vil du få utbetalt i hele oppsigelsestiden.
Et svært høyt sykefravær over lengre tid i form av mange kortvarige fravær, kan gi arbeidsgiver saklig grunn for oppsigelse. Slikt “av og på fravær” over flere år skaper normalt store problemer for de fleste virksomheter. Det må imidlertid understrekes at det skal svært mye til for at slike sykmeldinger er oppsigelsesgrunn.
Innhold I noen tilfeller viser det seg etter en tid at en sykemeldt arbeidstaker sannsynligvis ikke vil bli arbeidsfør igjen, i hvert fall ikke i forhold til den stillingen vedkommende er ansatt i. Jeg vurderer å sykemelde meg i slutten av oppsigelse perioden rett og slett for jeg er ikke skikket til å utføre mitt arbeid enda og har derfor ikke orket å tenke på og begynne i ny jobb. Hei, jeg har vært veldig syk og er det fortsatt. Mottar AAP, har gjort det i snart to år.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.