torsdag 9. januar 2020

Koke frossen torsk

Idens favorittfiskerett er bakt torsk i ovn. Kjapt, enkelt og minimalt med oppvask. Baker du frossen fisk i ovn blir den ferdig omtrent samtidig med grønnsakene. Tinte fiskestykker kan bli tørre og kjipe innen grønnsakene er klare, sier han. Fortsett å lese hvis du lurer på hvordan du kan koke eller steke torsk og annen fisk fra frossen tilstan om du vil få inspirasjon til fiskemiddagene eller er på jakt etter nye oppskrifter med fisk.


Jeg koker alltid frossen fisk. Sjekker med en kniv om det ser greit ut innvendig. Hemmligheten er å IKKE la det koke , men trekke under kokepunktet. Koker det, blir det fort stenhardt. Ah, så nå at det ikke nødvendigvis var mellom skole og middag.


Men om det ikke er ofte går det jo med enkle ting som pizza, pølser, nudler, omelett osv. Ikke det sunneste men går an i blant. La torsken trekke – ikke koke. Når vannet koker, ta kjelen av varmen og legg i torsken. Skru ned varmen på platen og sett kasserollen med torsken i tilbake på platen.


Du har riktig temperatur når vannet er rett under kokepunktet og vannet så vidt beveger seg. Fisk skal nemlig aldri koke – bare trekke. Frossen fisk er det mange som lager.


Det er syn men sant. Vi spiser omtrent kilo sjømat i året per mann i Norge. Er fisken frossen bør den være helt tint før en har den i gryten. Når det er fersk fisk (dvs. at den ikke er saltet fra før, for da heter det lettsaltet torsk ) så bruker jeg å koke opp rikelig vann i en panne, og når vannet koker bruker jeg ca 2-ss salt pr liter vann jeg har. Torsken skal nemlig ikke koke , men trekke for ikke å bli tørr og smakløs.


Slik trekker jeg torsken : Først skjærer du fisken i passelige stykker. Kok opp godt med vann i en stor kasserolle. Jeg liker torsken ramsalt og har oppi ca 2-ss med salt pr liter vann, men dette varierer selvsagt etter hva du liker. Ulempen ved frossen fisk (og kjøtt) er at vannet (som finnes i kjøtt og fisk) ekspanderer ved frysing. Om du skal tilberede frossen fisk, er det er best å tine den langsomt i kjøleskap.


Da beholder den det meste av væsken og du får et saftigere sluttresultat. Skjellene på skinnet fjerner du enkelt ved å skrape med en gaffel eller en fiskeskrape. Skrap fra halen mot hodet. Gjør det gjerne under vann, så slipper du at det spruter skjell rundt. Denne fabelaktige råvaren er en kulturbærer av rang og faktisk også vår mest spiste fisk.


Nytrukket torsk smaker nydelig. Samme oppskrift kan også brukes til skrei. Fremgangsmåten er veldig enkel. Når du skal koke torsk , så er det viktig å huske på at du egentlig ikke skal koke den. Fisken skal trekkes, altså ligge i vann på høy varme, uten at det koker.


Jeg skriver derfor koke i overskriften, fordi en del som lurer på dette, ikke alltid vet hva trekke i vann betyr. Husk at temperaturen fortsetter å stige etter at du tar fisken ut av ovnen, så det er viktig å la den hvile noen minutter før den spises. Da vil temperaturen være akkurat passe, sier Storm.


Kjøkkensjefen steker fisken på litt lavere temperatur enn de gjennomsnittlige 2gradene. For dere som ikke har tilgang til fersk fisk, er frossen fisk ett godt alternativ. Den frosne varianten er ofte bedre enn såkalt fersk fisk mange steder. Og når man skal leve litt sunt og prøve å vende bort fra kjøttdeig middagen, kan en enkel rett med frossen fisk være ett godt alternativ.


Torsk kan være både hverdagsmat og festmiddag. Torskefileter av ryggstykker (torskeloin) kan du både koke og steke, eller bruke i fiskesuppe. Se tips til tilberedning og oppskrifter her. Kokt torsk eller skrei med agurksalat og sandefjordsmør er tradisjonsmat som du gjerne kan servere som juletorsk, søndagsmiddag eller har gjester.


Samtykke fra cookies Vi bruker analyseverktøy for å måle trafikken på våre nettsider, og informasjonskapsler som grunnlag for videreutvikling av våre tjenester og for å tilby relevant markedsføring. Dinside har her samlet fem gode middagsforslag, alle laget med frossen torsk , som er rimelige og gode alternativer. Og med unntak av én av dem, skal du fint klare å mette en familie på fire for under hundrelappen. Les også hvilke dagligvarenyheter du nå får kjøpt i butikkene.


Begynn med å koke mandelpoteter. Skrell og kok dem møre i usaltet vann, det gjør ikke noe om de koker i stykker! Hell av kokevannet og damp.


Mos eller knus potetene til en grov masse og smak til med smør eller fløte, salt og pepper.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg