torsdag 13. juni 2019

Tran d vitamin

Tran d vitamin

En skje Møllers Tran gir deg g naturlige omega-fettsyrer fra fisk og vitamin A , D og E. Vitamin D bidrar til immunsystemets normale funksjon. Rene vitamin D -tilskudd brukes mot vitamin D -mangel av barn og voksne. Tran er anbefalt til de aller minste, men vitamin D -dråper er også et godt alternativ.


Det finnes også tilskudd som inneholder vitamin D og kalsium, og som kan være gunstig å bruke dersom man får i seg for lite meieriprodukter. Ved siden av vitamin D gjennom kosten, kan kroppen også produsere vitamin D om den utsettes for sollys. Om sommeren, når solen står høyt, danner huden mye vitamin D. Om vinteren er lysmengden i de nordiske landene for liten til at vi selv kan danne tilstrekkelige mengder.


Det anbefales derfor tilskudd av vitamin D , i form av tran. Ekspertgruppen for vitamin D har i den systematiske kunnskapsoppsummeringen fulgt internasjonalt anerkjente metoder for systematisk litteraturgjennomgang – litteratursøk, rangering av metodisk kvalitet i aktuelle publikasjoner og oppsummeringer av funn er nøye kvalitetssikret og dokumentert gjennom en transparent arbeidsprosess. Norske anbefalinger sier at mennesker som er lite ute i sollys (husk alltid å bruke solfaktor) og har lavt inntak av fet fisk og matvarer tilsatt vitamin D , kan ta tilskudd med vitamin D. Tran og trankapsler er en annen effektiv måte å få i seg nok vitamin D på. I tillegg finnes det også kalsiumtabletter med tilsatt vitamin D. Kalsium og vitamin D er ikke bare viktig for knoklene dine – de to næringsstoffene hjelper deg også med å holde tennene dine sunne og sterke.


Det kan føre til overdoser og helseskader. En viktig funksjon for vitamin D er å sikre nok opptak av kalsium fra tarmen. Tilstrekkelig med vitamin D helt fra barndommen av har betydning for å kunne unngå beinskjørhet i eldre år. Tran er en olje som utvinnes av fiskelever, og som er rik på vitamin A , vitamin D og umettede fettsyrer.


Tran har også en høy konsentrasjon av omega-fettsyrer, som sies å ha gunstig helseeffekt på blant annet hjerte og kretsløp, ledd og huden. En barneskje tran om dagen dekker dagsbehovet for vitamin D , sier Holvik. Tar du en til randen full spiseskje tran om dagen, får du i deg nærmere mikrogram vitamin D. Og gjør gjerne det, vi tror det bare er en fordel med litt ekstra vitamin D , sier Holvik.


Tran d vitamin

Fet fisk, fiskelever og margarin er rik på D - vitamin. Mat som inneholder egg og sopp kan også være dette i tillegg til ekstra lett melk som kan være beriket med litt vitamin D. Får du nok vitamin D gjennom kosten? Hva er anbefalt daglig inntak av vitamin D ? Også i de fleste utviklingsland ses vitamin D -mangel sjelden, sannsynligvis som følge av mye sollys. D - vitamin er i fet fisk som laks, ørret, makrell, kveite, sild og rødspette. Det er derfor nødvendig med vitamin D -tilskudd i denne perioden.


Det er i Norge lang tradisjon for å anbefale bruk av tran som vitamin D -tilskudd til spedbarn. Tran ansees å være særlig gunstig fordi det også er en viktig kilde for meget lange n-3-fettsyrer (EPA, DHA). Alternativt anbefales et multivitaminpreparat for barn.


Tran d vitamin

Jeg har fått påvist vitamin D mangel. Jeg finner det nå ganske vanskelig å finne ut hvor mye jeg skal supplementere. Fastlege sier “ta litt tran , eller en pille”, uten å spesifisere dose.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg