Enkelte kan også få øyebetennelse som følge av en øvre luftveisinfeksjon eller andre typer infeksjoner. God håndhygiene er den viktigste måten å hindre smitte på. Hvis du er smittet, bør du bruke ditt eget håndkle, og unngå å pille deg i øyet og deretter utveksle håndtrykk. I barnehager har undersøkelser vist at opp til av alle infeksjoner kan unngås ved hyppig håndvask med vann og såpe. Tidligere var det mange barnehager som hadde strenge regler for at barnet skulle hentes dersom det ble oppdaget øyekatarr og holdes hjemme den dagen behandlingen startet.
Bakteriell øyebetennelse gir normalt symptomer 1-døgn etter smitte, mens det tar 5-døgn ved viral øyebetennelse. Barnehage , skole og jobb. Smitte forebygges med god hygiene.
Det er ikke smittevernmessige grunnlag for å anbefale at barnehagebarn med mild til moderat øyebetennelse holdes hjemme fra barnehagen. Ofte kan man behandle øyekatarr ved å vaske bort materie med rent vann og skylle øynene med øyeskyllevann, men i mer plagsomme tilfeller kan man ha behov for å bruke antibiotika. Folkehelseinstituttet sier at hvis barn som har kraftig øyebetennelse med puss bør barna være hjemme, og lege bør kontaktes. Våre regler er at barna skal være hjemme fra barnehagen når de har øyebetennelse med puss, eller være påbegynt behandling.
Vi ser ikke grunn til å endre dette. Gutten vår har trolig en infeksjon i øyet. Han er på dag med litt røde øyne og det kom litt puss ikveld. Burde jeg holde han hjemme fra barnehagen og få legetime?
Allerede noen få timer etter at behandling med øyedråper er startet, er smittefaren over dersom det dreier seg om en bakterie-infeksjon. Barna kan med andre ord gå i barnehage dagen etter igangsatt behandling selv om øyet fortsatt ikke har fått tilbake normal farge. Barn som går i barnehage er mer utsatt for infeksjoner enn andre barn. Vanligvis avgjør barnets allmenntilstand om det bør være hjemme fra barnehagen i en periode, men for enkelte sykdommer kan det være nødvendig å bli hjemme utover dette for å hindre spredning av smitte til andre. Helsedirektoratets ” Veileder til forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler” gir kommunen og barnehagen konkrete rå og peker på at smittevern er knyttet til internkontrollordningen.
Barnet mitt har betente og røde øyne - hva gjør jeg? Røde øyne hos barn kan skyldes en infeksjon, allergi eller et fremmedlegeme. Barn har hyppig slike infeksjoner - vanligvis i forbindelse med en forkjølelse. Som regel behandles det med øyedråper, men i noen tilfeller kan andre metoder benyttes.
Bli kvitt øyebetennelse. Som sagt er nok den beste medisinen øyedråper som man får utskrevet hos legen sin. Dersom man føler at det er et problem og at øyekatarr forårsaker mye fravær fra barnehagen , bør man nok få barnet vurdert av en barnelege eller øyelege, understreker Resch. Symptomer på øyebetennelse hos barn - Rødhet, kløe og svie fra et eller begge øyne. Barnet kan komme i barnehagen uten å ha påbegynt behandling.
Vi oppfordrer likevel til at man så fort som mulig får startet behandling. Medisinering i barnehagen : Barnehagepersonalet har ingen formell medisinkompetanse. Dersom barnet allikevel må medisineres i barnehagen , må vi ha bekreftelse fra lege om at barnet skal medisineres.
Foresatte underskriver papir på dette i barnehagen , og barnehagepersonalet kvitterer ut for at medisinering er utført. Hva er øyebetennelse ? Et alminnelig symptom ved lidelsen er tåreflod. Det kan være mange årsaker til øyebetennelse og eventuell behandling avhenger av årsaken. På grunn av smittefare må barnet holdes hjemme hvis brennkoppene er mange og synlige. Hvis det kun er snakk om noen få som kan dekkes til kan barnet gå i barnehage eller på skolen.
Barnemark er vanlig over hele verden i både tempererte og tropiske klimaer. Den forekommer hyppigst blant skolebarn i alderen til år, og den er forholdsvis uvanlig blant barn under år. Tilstanden er sjeldnere hos voksne.
Ofte er flere personer i en husstand eller institusjon ( barnehage ) smittet.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.