mandag 20. mars 2017

Barn med høy feber

Barn med høy feber

Presise og raske termometer for måling av feber. Feber er et vanlig symptom hos barn. I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon.


Barn med høy feber

Barn får lettere feber enn voksne. C er for eksempel vanlig ved forkjølelse, og barn kan også få feber uten å være særlig. Når vi snakker om høy feber , vil det si kroppstemperatur på 40°C eller mer. Som regel kommer feber sammen med andre sykdomstegn. Når et barn har feber , betyr det generelle inntrykket av barnet (allmenntilstanden) mer enn hvor høy feberen er.


Det er ikke feberens høyde som avgjør hvor sykt barnet er. Det vesentlige er hvordan barnet har det. Hvis det for eksempel vil leke eller se TV skal man ikke være redd for at det feiler barnet noe alvorlig. Et barn med en ufarlig febersykdom vil ofte kunne ha en kroppstemperatur mellom 39°C og 45°C i 2-døgn, men ved for eksempel influensa eller andre infeksjoner sees også feber varende i over en uke eller mer.


For hva er høy feber , og hva er forskjellen på når små barn har feber og når større barn har feber ? En vanlig regel for foreldre er at man oppsøker lege dersom barnet har hatt feber over tre dager, men det vesentlige er alltid barnets allmenntilstand. Feberkramper kommer i det temperaturen stiger, fantasier kommer mer når feber er høy , forklarer hun. Revhaug sier at feber i seg selv, med eller uten feberfantasier, ikke er noe man må behandle. Dersom et barn ikke har andre problemer med feber , for eksempel at det ikke får i seg væske, så trenger man ikke bruke febernedsettende. Dette er en mye viktigere informasjon for foreldre og leger, enn hvor høy feberen er.


Pleie og behandling til barn med feber - Du får ikke komme i bursdag, for du er slem! Få ned temperaturen. På denne måte kan man si at feber er med på å bekjempe sykdommen. Hva kan jeg gjøre, når barnet har feber ? Et barn (eller en voksen) med feber har bruk for mer væske enn normalt. Barnet skal ha mye å drikke fordi det har en høyere forbrenning og svetter mer når når temperaturen er høy.


Barn med høy feber

Folkehelseinstituttet (Fhi) definerer feber hos barn som temperatur over grader målt i endetarmen. Barn tåler feber godt, og feberen går som regel over av seg selv. Både bakterier og virus kan gi feber. Generelt er allmenntilstanden til barnet en viktigere indikator på hvor sykt barnet er enn selve temperaturen.


Dermed bør vi egentlig være ganske fornøyde med å ha litt feber når vi har en infeksjon i kroppen. Unntakene er enkelte barn som kan få feberkramper, noe vi kommer tilbake til. Dersom du går lenge med feber , eller har høy feber , bør du kontakte lege for å få en formening om hva dette skyldes. Barn som har hatt feberkramper før, kan få febernedsettende også før feberen blir høy , eller hvis feberen stiger fort.


Det er ingen sikker sammenheng mellom sykdomsgrad og hvor lett feberen senkes med medisin. Hvis et barn får feber i løpet av de første tre levemånedene, kan barnet være alvorlig sykt og du må kontakte lege. Eldre barn kan ha høy feber uten å være særlig plaget eller alvorlig syke.


Barn kan også være alvorlig syke uten feber. Spørsmålet er heller om infeksjonen som forårsaker feberen er skadelig. Se også symptomoversikt - feber. Hvis feberen blir meget høy - over 4grader. Det er sjelden farlig, men noen sykdommer skal behandles uansett.


Vær rolig og årvåken, og bedøm når du skal ha hjelp utenfra for å slå sykdommen ned. Kontakt lege med det samme hvis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg