torsdag 28. november 2019

Urolig spedbarn

Det kan føles som om du ikke har nok melk hvis barnet ditt er urolig om kvelden. Barnet vil kanskje ammes hele tiden, og brystene virker slappe og tomme. Men det blir ikke helt tomt, og melken er rikere på fett enn når brystene er helt fulle. Perioder med kveldsuro og intensiv kveldsamming er veldig vanlig - og det går over etterhvert.


Hei, takk for spørsmålet. Urolig søvn hos de minste er svært vanlig, og som regel har det ingen fysisk årsak. Men, et spedbarn som våkner oftere enn hvert tredje kvarter, som gråter og er utilpass når det våkner, og som krever mye hjelp og støtte av en voksen for å sovne igjen etter hver søvnsyklus, kan være et eksempel på et spedbarn med urolig søvn, forklarer Bakkeid. Hva skyldes urolig søvn hos baby? Alle spedbarn er urolige i perioder og kan gråte 1-timer om dagen.


Omtrent én av fire spedbarn i alderen 0-måneder gråter mer. Tilstanden kalles spedbarnskolikk. Har en uker gammel jente som er utrolig urolig hele døgnet. Hun sover så lett og bruker timesvis på å få hun til å sovne, gjerne 3-timer. Hun ligger der med trill runde øyne.


Jeg ser hun er overtrøtt men sliter masse med at hun skal sove. Hun finner liksom ikke roen. Vi bysser og bærer m. Innledning: Urolige spedbarn er et indikert forebyggende tiltak for sped- og småbarn som har strevd med uro over tid og som fortsatt strever ved fire måneders alder. Tiltaket tilbys som supplement til helsestasjonens ordinære oppfølgning av spedbarns familier.


Tiltaket skal fremme mer positivt samspill mellom barnet og foreldrene gjennom psykoedukasjon, strukturering av hverdagslivet og. Nyfødte sover i gjennomsnitt timer i døgnet. De skiller ikke mellom dag og natt. Det er en nær sammenheng mellom mat og søvn: Babyen blir sulten og våkner, får mat og sovner igjen.


Mens babyen sover, går den gjennom ulike søvnfaser. Derfor sover den iblant rolig og iblant urolig. Et spedbarn som gråter og er urolig , gjør det ikke for å holde deg våken eller for å oppnå noe annet enn det hun trenger for å være trygg, vokse og utvikle seg. Det har heller ingen positiv effekt på et så lite barn og forsøke å lære barnet å slutte å gråte. Barn som har problemer med å sovne eller å forbli sovende natten gjennom, kan ha et søvnproblem.


Men det er ikke slik at alle barn som av og til våkner om nettene eller er urolig ved leggeti trenger behandling. Denne informasjonen omhandler barn uten helseproblemer, som er over to år gamle. Søvn hos barn (pediatric sleep) er et relativt nytt fagfelt. Omtrent en av fire spedbarn i alderen 0-måneder gråter mer. Nattamming fyller flere funksjoner, og gjør ofte at barnet sovner raskt igjen.


Spedbarn trenger jevnlig påfyll av morsmelk, også om natta. Du kan nattamme så lenge du ønsker, også etter at barnet har fått tenner og spiser fast føde. Så sant babyen har god støtte til kroppen og hodet, kan spedbarn helt fra fødsel av sitte slik at det får tyngde ned mot rumpa og setet, sier Kristin Snøan, som er leder for NFFs faggruppe for barne- og ungdomsfysioterapi.


Babyen kan gråte og virke fysisk urolig , kanskje også ved brystet. Babyen din liker seg best i dine eller din partners armer, og veldig gjerne ved brystet ditt. Da er det viktig å forsøke å hjelpe babyen med å finne ro.


Barnet ditt kan ha kolikk hvis det er urolig og har anfall med intens gråt, særlig på kveldsti i mer enn timer om dagen, i mer enn dager, og med varighet på mer enn uker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg