torsdag 11. juli 2019

Stivpisket eggehvite

De tåler ikke noe fett. Du må også være sikker på at det ikke er noen rester av eggeplomme sammen med hvitene. Ha eggehvitene oppi miksmasterbollen og visp til massen begynner å bli skummete og litt hvit. Når hvitene er stivpisket skal du kunne ta bollen og snu på hodet, uten at massen faller ut. Er du ekstra tøff, demonstrerer du dette ved å holde bollen med de stivpiskete eggehvitene opp ned - over hodet ditt.


Her viser Marit Røttingnes Westlie deg hvordan du gjør det.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk. Du må piske eggehvitene stive først, før du har i litt og litt sukker mens du pisker videre. Bruk en plastboks eller glass med lokk. Har du ikke noe å bruke eggehvitene til i øyeblikket, så kan de fryses ned til senere.


Det er onsdag og tid for Theas tips. For eksempel når jeg lager is, tar jeg alltid vare på eggehvitene og setter de pent inn i kjøleskapet. Hovedformålet til eggehviten er å beskytte eggeplommen og å gi næring til kyllingfosteret.


For det finnes en myriade av ting du kan lage med eggehviter (som du har igjen etter at du har laget bearnes eller aioli).

Av eggehviter kan du for eksempel lage en drøss med desserter. Eggehvite er den klare væsken i egget. Pisk eggehvitene stive og vend skummet forsiktig inn i blandingen. Hell fiskeblandingen i smurt ildfast ovnsform og strø over griljermel og revet ost. Legg på 3-smørklatter og stek gratengen midt i ovnen på 1grader i ca.


Server med kokte poteter, revet gulrot, sukkererter og smeltet smør med finhakket gressløk. Tilsett eggehvitene til nøtteblandingen ved å forsiktig vende de inn i med en slikkepott. Hvis du, som jeg, har hatt vansker med denne teknikken, anbefaler jeg å ta en kikke på denne videoen først. Jeg brukte varmluft.


EGET EGGEPROGRABosch' MaxxiMUM kjøkkenmaskin har et automatisk piskeprogram for eggehviter , som gir perfekt resultat. I dag skriver jeg om noe jeg tror de alle fleste kan bli flinkere til, inkludert meg selv. Fiskegratengen til Lars Barmen har et lag med stivpisket eggehvite på toppen av gratengen, under brødsmulene. En piskeskive som pisker eggehvite og fløte, og som pisker opp supper, sauser og alt som skal bli lett og luftig. En blandeskive som blander og mikser smoothies, drikker, pureer og majones.


En kjøttkniv som skjærer og hakker kjøtt og fisk, samt rå grønnsaker (denne ser ut til å være tilleggsutstyr, men fulgte med Gordon Ramsay-utgaven). Stivpisk eggehvitene og skjær dem forsiktig inn med en slikkepott. Hell blandingen i en smurt ovnsfast form og strø revet ost og strøkavring på toppen.


Stek gratengen på midterste rille i stekeovnen ved 2°C i ca.

Server gratengen med nykokte poteter ved siden. Bringebærmousse består av italiensk marengs, stivpisket fløte, vaniljestang, gelatin og bringebærpuré. Ingredienser: 2g italiensk marengs (se egen oppskrift) gelatinplater 5g bringebær, gjerne fryste vaniljestang, deles på langs og skrap ut frøene dl kremfløte.


Italiensk marengs: 1g eggehvite (stk) g – 2g. Fyll gratengen i en godt smurt form, eller porsjonsformer. Smelt smør og rør mel inn. Spe på med varm melk under pisking og tilsett løken. Smak til med krydder, og tilsett ertene.


Avkjøl før eggeplommene røres inn og tilslutt vendes stivpisket eggehvite inn i sausen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg