fredag 26. juli 2019

Halsbetennelse hos barn

Antibiotikabruk hos barn. Uriktig bruk av antibiotika kan føre til utvikling av resistente bakterier. Det vil si at antibiotikabehandling ikke lenger har effekt på disse bakteriene. Infeksjonen er hyppigst hos barn i barnehage- og skolealderen.


Sykdommen overføres gjennom dråpesmitte og opptrer hyppigst i vinterhalvåret. Hva er årsaken til halsbetennelse ? De fleste infeksjonene i hals hos barn skyldes virusinfeksjoner (mer enn prosent), og de fleste tilfellene av tonsillitt skyldes streptokokker. Den kommer som regel sammen med en forkjølelse, så barnet hoster litt, kan ha hodepine og feber. Streptokokker er den vanligste årsaken til bakteriell halsbetennelse.


Ofte forutgås bakterieinfeksjonen av en virusinfeksjon, en forkjølelse, med lett ubehag i halsen. Dersom forkjølelsen kompliseres med en streptokokk-betennelse, vil du bli merkbart sykere med økende halssmerter og ubehag ved svelging. Halsbetennelse hos barn Barnet mitt har vondt i halsen. Forskjellige tilstander der svelget og halsen er irritert kan gi vondt i halsen og svelgsmerter. Halsinfeksjon er én av de vanlige luftveisinfeksjonene som kan irritere halsen.


Barn får mye hyppigere kyssesyke enn voksne. Kyssesyke gir hovne mandler med belegg og vondt i halsen. Utenfor sykehus brukes mye antibiotika til behandling av luftveisinfeksjoner, spesielt hos barn.


For å beholde antibiotika som effektive medisiner, er det viktig å begrense feilaktig bruk av antibiotika i behandling av slike infeksjoner. Er du i tvil om barnet ditt. Barn utvikler tilstanden oftere enn voksne, men alle aldersgrupper kan rammes. Akutt revmatisk feber kan i sjeldne tilfeller opptre 1-uker etter halsbetennelse eller asymptomatisk infeksjon. Giktfeber forekommer meget sjelden hos barn under år og er hyppigst i 5-10-årsalderen.


For barn kan det være enklere å ta stikkpiller eller legemidler i flytende form. Lengre tids bruk av ibuprofen kan irritere magen og gi sår eller blødning. Dette er vanligvis ikke et problem ved bruk av legemidlene i noen få dager. Acetylsalisylsyre er et annet alternativ. Det skyldes en betennelse i mandlene i halsen (tonsillene) som forårsakes av virus eller bakterier.


Barn under år bør ikke få acetylsalisylsyre. Virus er den vanligste årsaken til at man blir syk. De bakteriene som oftest forårsaker halsbetennelse , er streptokokker.


Alle kan få halsbetennelse , men det er mest vanlig hos barn , særlig i høst- og vintermånedene. Dersom du har hatt en halsbetennelse som er blitt komplisert med halsbyll, bør du også fjerne mandlene. Hos barn hender det at mandlene blir så store at det er vanskelig å spise og puste, spesielt om natten. Da anbefales det å fjerne mandlene. Hvordan foregår en fjernelse av halsmandlene?


Mange får halsbetennelse hver eneste vinter og vår. En akutt halsbetennelse er svært vanlig og skyldes i de fleste tilfeller luftveisvirus, ifølge Norsk Helseinformatikk - NHI. Vanligvis går denne tilstanden over av seg selv, men noen ganger blir det bakterieinfeksjon som krever antibiotika og man må til slutt fjerne mandlene.


Jeg har hatt halsbetennelse i to dager nå og håper det er borte før tirsdag. Det er lørdag nå så til legen kan jeg ikke før mandag. Vet ikke helt hva jeg må stole på når jeg ser så mye forskellig. Har fått resept på noen tabletter.


På grunn av kunnskapsendring, manglende konsensus blant faglige autoriteter, individuelle forhold i hver enkelt konsultasjon og mulighet for menneskelig feil, kan NHI ikke garantere at alle opplysninger i NEL er korrekte og fullstendige i alle henseender.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg