fredag 12. juli 2019

Kikhoste voksne

Treff andre voksne på møteplassen for oss over 4 og år. Kikhoste forårsakes av bakterien bordetella pertussis. Vaksine mot kikhoste inngår i standard vaksinasjonsprogram for barn.


Vaksinens effekt avtar med årene, og derfor har man sett økt forekomst av kikhoste hos voksne i de senere år. Noe som mange voksne ikke er klar over, er at kikhoste er en vanlig årsak til vedvarende hoste. Europeiske studier viser at cirka prosent av alle tilfeller av kronisk hoste hos voksne er kikhoste.

Bakterien overføres gjennom luften via dråpesmitte fra personer som hoster. Boosterdose voksne. Den høye forekomsten av kikhoste i Norge, gjør at også kikhostevaksine anbefales jevnlig oppdatert.


Slik vaksinering vil gi beskyttelse for den vaksinerte, men vil i tillegg redusere smitterisiko for eventuelle sårbare personer i husstand eller nærmiljø. Det er økende forekomst av kikhoste blant ungdom og voksne. I tillegg bør voksne få en boosterdose hvert tiende år fordi det dessverre er en høy forekomst av kikhoste i Norge. Bakterien fester seg til slimhinnene og produserer et toksin som irriterer og fører til slimdannelse.


I sjeldne tilfeller kan et spedbarn ta skade av at det ikke har fått nok oksygen til hjernen.

Derfor har større barn, ungdom og voksne ikke lenger nok antistoff mot kikhostebakterien i kroppen, og kan bli syke. Når det er mange med kikhoste i samfunnet øker smittepresset, og flere spedbarn kan bli syke. Sykdommen smitter lett. Hos uvaksinerte varer sykdommen i 6-uker eller lengre.


Symptomer Den smitter ved dråpesmitte (hoste). Spedbarn er mottagelige for kikhoste fra fødselen. Tilfeller med kikhoste hos de minste barna har sunket de siste årene på grunn av vaksinasjon, men øker hos tenåringer og voksne. Den rammer like gjerne voksne som barn, men det er spedbarn som er spesielt utsatt dersom de blir smittet. For de aller minste kan sykdommen i ytterste konsekvens være dødelig, sier allmennlege Hanne May Hetland i Sandnes.


Typiske symptomer ved denne sykdommen er hoste i 2-måneder. De siste årene har det vært flere utbrudd av kikhoste i Norge. Beskytter mot poliomyelitt, difteri, stivkrampe og kikhoste i ti år.


Denne er anbefalt for voksne å ta hvert tiende år uansett om du kun oppholder deg i Norge. Hvis man følger vaksineprogrammet i Norge så vil man være beskyttet til og med år. Skolen har fått melding om et tilfelle av kikhoste på 10. Denne eleven har fått behandling og er frisk nå.


Vi sender ut denne informasjonen i samarbeid med smittevern og helsesykepleier på bakgrunn av at mange elevene bodde tett sammen på foreldreturen til Evje.

Dersom din ungdom blir syk med symptomer som feber, rennende nese og hoste, bør dere ta kontakt med fastlege for å få. Vaksinene mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio gir ikke beskyttende effekt livet ut. I barnevaksinasjonsprogrammet gis siste oppfriskning i 10. Det betyr at det er aktuelt med oppfriskning (booster) av vaksinen hos voksne etter års alder.


Hvis det i en barneinstitusjon er barn med kikhoste , må ikke andre barn under år få adgang dersom de ikke har hatt kikhoste eller er vaksinert ganger med fire ukers mellomrom. Er barna over år, kan de godt opptas selv om de ikke har hatt kikhoste eller er vaksinerte. Foreldrene skal likevel underrettes om smitterisikoen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg