mandag 1. juli 2019

Diare smitte

Norsk robot fjerner MRSA og anna smitte fra rom og utstyr. Decon-X fjerner MRSA effektivt fra alle overflater og utstyr. Da overføres mikroskopiske deler av den sykes avføring. Dette kalles på fagspråket fekal-oral smitte - som betyr avføring til munn- smitte. Diaré kan også skyldes smitte med bakterier eller virus fra andre smittede personer (husk å vaske hendene i forbindelse med toalettbesøk !).


Man kan ikke lukte eller se på mat om det er fare for diaré.

Mange bakterier, virus og parasitter kan forårsake diaré. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Bakterien skilles ut i urinen og smitte til mennesker oppstår som regel ved at slimhinner eller sår i huden kommer i kontakt med vann forurenset med urin fra dyr. Ringorm er ikke en orm, men en soppinfeksjon som finnes hos en rekke norske dyr.


Noen typer kan smitte til mennesker, blant annet ringorm som finnes hos katter og hunder. Diare - hva kan årsaken være? Unngå denne maten ved diaré – Tykktarmens hovedfunksjon er å bryte ned karbohydrater og suge opp vann.


Vi kan gjerne si at vi drikker med tykktarmen. Det er vår siste skanse mot diaré.

Hvis tykktarmsfunksjonen svikter, får man diaré. Omgangssyke er svært smittsomt, og utbrudd i skoler og barnehager er vanlig. Ofte begynner omgangssyke med kvalme, som følges av oppkast og diaré. Alle aldre kan smittes av omgangssyke, men barn er ekstra utsatte. For å unngå smitte er det viktig med god håndhygiene, både hos den som er smittet og den som steller den syke.


Men det er kjent at RS-virus, som særlig rammer små barn, kan smitte i inntil 1-uker fra man blir syk, opplyser smittevernoverlegen. Hyppig er også smitte fra mat og vann. Flere ulike typer matslag kan bringe smitte f. Virusutskillelsen kan vare fra noen dager til flere uker og kan begynne før symptomdebut og fortsette etter at sykdommen er over, noe som kompliserer håndteringen av utbrudd. Diaré er løs, ofte vanntynn og hyppig avføring og skyldes ofte bakterieinfeksjon eller virus i tarmen.


En annen vanlig smittevei er at man får i seg forurenset mat eller drikke. Siden de fleste tilfeller av akutt diaré er forårsaket av smitte via virus, bakterier eller parasitter, er god hygiene din beste beskyttelse. Vask hendene dine ofte og grundig. Som oftest smitter omgangssyke via avføring fra en syk person eller fra den som steller den syke. God håndhygiene er derfor ekstremt viktig!


Overflater som for eksempel dørhåndtak, vannkraner, betalingsterminaler eller stolrygger som har fått viruset på seg. Hvorfor får man diare ? Eksempel på slik smitte kan være hiv, røde hunder og toksoplasmose.

Når smittestoffer overføres fra tarmen til munnen, gjerne via hendene, kaller vi det fekal-oral smitte. Smitte fra tarm til munn. Turistdiaré er ofte bakteriell. Enterotoksinproduserende E. ETEC) antas å være årsak til , mens Salmonella, Shigella og Campylobacter forekommer hver i 5– av tilfellene. Virus og protozoer (Giardia lamblia, Entamoeba histolytica) er også aktuelle agens.


Hvis du vil unngå smitte fra matvarer, må du være svært oppmerksom på hygienen på kjøkkenet. Kniver og skjærefjøl, som har vært brukt til rått kjøtt, skal helst vaskes i oppvaskmaskin, eller i hvert fall vaskes grundig med varmt vann innen de blir brukt til f. Under ti prosent av norske slaktekyllinger er bærere av Campylobacter, noe som er svært lavt i verdenssammenheng. I sjeldne tilfeller kan bakterien smitte fra person til person gjennom dårlig håndhygiene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg