tirsdag 17. desember 2019

Jordbærtunge

Symptomer som ved bakteriell tonsillitt. I løpet av et par døgn tilkommer et småprikket makulopapuløst utslett og jordbærtunge. Gradvis økende symptomene etter noen døgn med febrilia og tiltakende sykdomsfølelse. Tonsillene er ofte dekket av et fastsittende, gråhvitt belegg.


Vanligvis lymfeknutesvulst og forstørret lever. Fordi tunga kan minne om et jordbær kaller man dette symptomet “ jordbærtunge ”. Jordbærtunge er et symptom ved skarlagensfeber. Tungens papiller er svulne, utstående og sterkt røde.


JORDBÆRTUNGE : Skarpt rød tunge med nupper, som kan minne om et jordbær. Ved Kawasaki syndrom har barnet også utslett rundt munnen og ofte hovne, sprukne lepper. Skarlagensfeber (scarlatina) er en halsbetændelse, der skyldes streptokokker.


Sygdommen giver feber og et rødt udslæt på kroppen. Myokarditt er en betennelse i hjertemuskelen forårsaket av virus, bakterier, toksiner eller immunreaksjoner. Tilstanden kan gå over uten behandling, men det kan utvikles behandlingstrengende hjertesvikt. Tungen ligner derfor overflaten på et jordbær, og kalles jordbærtunge , et annet navn med samme betydning som jordbærtunge er bringebærtunge. Hvitlige flekker på slimhinnen uten kjent årsak, med unntak av bruk av tobakk.


Tilsvarende rød lesjon som for leukoplaki. Kan ikke skrapes bort. Premalign tilstand. Benigne og maligne. Undersøgelser ved spytkirtelkræft.


Efter henvisning fra en praktiserende speciallæge i øre-næse-halssygdomme, vil man på den lokale øre-næse-halskirurgiske afdeling først få taget en vævsprøve af knuden. Vi har ei jente på år som har tunge som et jordbær. Jeg har lagt merke til det i det siste og det ser litt rart ut. Den er rød og prikkete, akkuratt som et jordbær.


Hun er ellers i fin form. Noen som aner hva dette kan være? Er det et symptom på noe? Rød tunge ( jordbærtunge ) er karakteristisk for sykdommen. Etter 1-uker etter sykdomsstart ser man ofte hudavskallinger på de steder hvor utslettet har vært mest markert som på hender og føtter.


Matforgiftning kan forårsakes av GAS-bakterien og andre grupper av streptokokkbakterien. Det er sjelden man får skarlagensfeber mer enn én gang i livet. Det viktigste symptomet er feber, som skal ha vart i minst dager. Det er vanlig med utslett, hovne og røde hender og føtter, forstørrede lymfeknuter på halsen, røde øyne, røde og sprukne lepper samt en rød og hoven tunge (såkalt jordbærtunge ). Barna har som regel redusert almentilstan er irritable og utilpass. Vaskulittsykdom med ukjent etiologi.


Pasientens ansikt er blussende rødt, men med en karakteristisk blek sone rundt munnen. Tungen har i begynnelsen et belegg, men dette forsvinner etter 3–dager, og tungen blir da sterkt rød med oppsvulmede papiller (bringebær- eller jordbærtunge ). Utslettet kan vare et par dager, men det kan også forsvinne i løpet av to timer. Kawasaki disease, also known as mucocutaneous lymph node syndrome, is a disease in which blood vessels throughout the body become inflamed.


The most common symptoms include a fever that lasts for more than five days not affected by usual medications, large lymph nodes in the neck, a rash in the genital area, and red eyes, lips, palms or soles of the feet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg