torsdag 12. desember 2019

Kikhoste behandling

Spedbarn er mottagelige for sykdommen fra fødselen av fordi moren ofte har lavt serumnivå av kikhosteantistoffer slik at lite blir overført via placenta. Hva kan foreldrene gjøre? Du bør unngå å utsette barn for røyk eller andre ting som kan få det til å hoste.


Hvis du har et spedbarn, så bør du unngå at barnet kommer inn i et hjem med noen med kikhoste. Medisinsk behandling : Du kan bli behandlet med et makroli som gjør at du ikke lenger smitter.

Behandlingen bør gis så tidlig som mulig i sykdomsforløpet. Kikhoste behandles vanligvis med antibiotikumet erytromycin. Etter tre ukers sykdomsforløp har medikamentet liten virkning.


Siden kikhoste defineres som en allmennfarlig smittsom sykdom, er behandling og undersøkelser gratis. Andre tidlige symptomer de første 1-ukene kan være rennende nese, lav feber, en sporadisk hoste, apne. Dette innebærer at undersøkelse, behandling og kontroll av smittede dekkes av folketrygden. Antibiotika til behandling og forebygging av personer med høy smittefare dekkes også fullt ut.


Bakterien fester seg vanligvis i slimhinnen i svelget og lungene.

Den utløser lokal skade av slimhinneoverflaten, og den produserer et giftstoff (toksin) som også medfører irritasjon i slimhinnen. De aller fleste barn er vaksinert mot kikhoste før de fyller år. I Norge anbefaler derfor Folkehelseinstituttet at alle voksne skal vaksineres på nytt mot kikhoste hvert tiende år, siden antall tilfeller av kikhoste har økt de siste årene.


Hos voksne og eldre barn viser kikhoste seg som en sta og langvarig hoste. Hele prosent av all langvarig hoste hos voksne skyldes. Kraftig hoste med innånding, også kalt kiking, er et symptom på kikhoste. Bakteriene lever på slimhinnene i luftveiene, hvor de fremkaller alminnelige forkjølelsessymptomer (snue, heshet og hoste).


Hvis det i en barneinstitusjon er barn med kikhoste , må ikke andre barn under år få adgang dersom de ikke har hatt kikhoste eller er vaksinert ganger med fire ukers mellomrom. Er barna over år, kan de godt opptas selv om de ikke har hatt kikhoste eller er vaksinerte. Foreldrene skal likevel underrettes om smitterisikoen. Man antar at ubehandlet kikhoste er mest smittsomt opptil to uker ut i perioden med hosteanfall. Symptomene kan variere med alderen, og er oftest alvorligst hos små barn.


Dersom antibiotika startes tidlig, er smittefaren oftest lav etter fem dager med behandling. Vaksine mot kikhoste inngår som en del av vaksinasjonsprogrammet. Behandling med makrolider kan redusere sykdomsvarighet og smittsomhet hvis den settes inn tidlig i sykdomsforløpet.


Konsultasjonen er derfor gratis. Barn med smitteførende kikhoste bør holdes borte fra barnehage eller skole i minst døgn etter igangsatt behandling.

Skolen har fått melding om et tilfelle av kikhoste på 10. Denne eleven har fått behandling og er frisk nå. Vi sender ut denne informasjonen i samarbeid med smittevern og helsesykepleier på bakgrunn av at mange elevene bodde tett sammen på foreldreturen til Evje.


Dersom din ungdom blir syk med symptomer som feber, rennende nese og hoste, bør dere ta kontakt med fastlege for å få. Kik­hoste kan føre til pustestans hos spedbarn og små barn, hjernebetennelse med påfølgende hjerneskade, og i sjeldne tilfeller til død. Ved mistanke om kikhoste , bør lege kontaktes. Legen kan vurdere om det virkelig dreier seg om kikhoste ved å undersøke den syke og ved å ta bakterieprøver fra halsen og eventuelt en blodprøve. Hvis diagnosen bekreftes eller er overveiende sannsynlig, får barnet et antibiotikum, vanligvis erytromycin.


Etter diagnose er det best å holde seg hjemme de første fem dagene med antibiotika behandling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg