tirsdag 10. desember 2019

Koke fårikål

Og en ting er sikkert: fårikål er verdens beste grunn til å samle store og små til høstens etegilde! Les historien til nationalretten vår her. Du finner neppe en mer klassisk oppskrift på fårikål enn denne oppskriften. Lammekjøtt, kål, pepper, poteter og vann er alt som skal til. Fårikål Hva er vel høsten uten fårikål ? Og nå som høsten setter inn er igjen fårikål aktuell på mange bord rundt i familiene her i Norge.


Server fårikålen med kokte poteter, verken mer eller mindre. Lag gjerne noen porsjoner ekstra når du først er i gang. For en nyere versjon av oppskriften, se HER. Slik lager du verdens beste lammelår. For å lage fårikål trenger du bare fårekjøtt, kål, pepper, salt og litt vann.


Fårekjøttet kan være kjøtt fra lam eller sau, hodekål finner du i frukt- og grøntdisken. Og dermed vil ikke kjøttet føles seigt. Men, det er jo fint med store, kjøttfulle biter. En luksusfårikål kan bestå av bare kjøtt fra låret (men da mister retten raskt sin folkelige appel). Det er ikke verre enn å legge kål og lammekjøtt lagvis med litt vann, salt pepper.


Da får du fårikål ! Klassisk og god oppskrift på fårikål. Retten er enkel å lage, men kjøttet skal småkoke i ca. Kan gjerne lages dagen i forveien. Som alternativ til fårikålkjøtt av lam, kan du bruke sauekjøtt. Det skal dessuten ikke mye til for å servere en rykende varm gryte med fårikål : Som navnet tilsier så trenger du kun fårikålkjøtt og kål.


Legg kjøtt i bunnen av kjelen, legg i pepperposen og hell over litt vann. Dekk med kål og dryss salt mellom lagene. Sett på lokk, la koke forsiktig på svak varme i et par timer. La det stå et døgn før du serverer.


Varm opp, bland forsiktig kjøtt og kål, ta ut krydderposen. Dryss over hakket persille rett før servering. Hell på vann og la det koke opp.


La fårikålen trekke over svak varme under lokk til kjøttet er mørt, i 5–timer. Kok poteter møre i vann, ca. Nå er det jo sånn sett ingen tilfeldighet med retten fårikål. Vi ønsket å herme etter nabolandene våre.


Danskene hadde og har en rett kalt gås i kål. I Norge er det lite gås, men en del får. Kål i store båter og fårikålkjøtt legges lagvis, med salt, hele pepperkorn og en teskje mel mellom hvert lag. Fyll på med vann - det strides om hvor mye vann - jeg fyller cirka halvparten av kjelen - og kok opp, la stå og koke på lav varme i 1-timer. Avkjøl kjelen i vannba sett i kjøleskapet.


Verdens beste fårikål lager du slik: Kok opp KUN kjøttet i en kjele med litt kvernet pepper og salt. Ikke fosskok, det skal kun småkokes. Når kjøttet løsner fra beina tar du opp kjøttet og avkjøler det litt.


Fjern alle bein, legg kjøtt og kål lagvis i en kjele, fyll på litt av kraften fra når du kokte opp kjøttet. Det er viktig å huske å skru ned varmen når du har oppnådd fullt trykk, det skal nemlig svært lite varme til for å holde trykket. Du kan jevne fårikålen med litt hvetemel eller f. Den behøver ikke å koke like lenge som kjøttet. Det er kun fem minutter med forberedelser, resten av tida greier den seg selv. Husk at denne oppskriften både kan dobles og tredobles helt uten problemer.


Dette trenger du for å lage fårikål til personer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg