tirsdag 31. desember 2019

Norønne navn

Norønne navn

Leter du etter etter et norrønt navn til en gutt? På denne siden finner du en alfabetisk liste over de vanligste navnene. Liste over personer i norrøn mytologi inneholder navn på personifiserte figurer som omtales i den norrøne mytologien.


Persongalleriet i åsatroen består av ulike ætter og vesener som delvis flyter over i hverandre. Liste over kvinnenavn med norrøn opprinnelse er en liste over kvinnenavn som var brukt i norrøn tid. I denne kategorien er kun navn med norrøn opprinnelse inkludert, det vil si navn med opprinnelse i perioden ca. Kvinnenavn, Land hvor navnet er mye brukt. Da norsk talemål begynte å endre seg etter middelalderen,.


Vi kjenner alle til historiene om Odin, den aller mektigste blant de gamle, norrøne gudene. Likevel er det ikke sikkert det er ham de har hatt i. Nordiske navn Mange navn vi i dag kjenner som vanlige navn var i bruk allerede i norrøn tid. Noen eksempler på navn fra romersk mytologi er Flora, Janus, Lara, Luna og Amor. Amor var opprinnelig navnet på en romersk gu men det er et navn som brukes både på gutter og jenter i Norge, fortsetter han. Utne legger til at flere av navnene også kan ha bakgrunn i annet enn gammel mytologi.


Liste over dyr i norrøn mytologi inneholder navn på dyrefigurer som omtales i den norrøne mytologien. For enkelte av figurene kan det være vanskelig å si om det er personifiserte guder eller jotner i dyreham, eller om det dreier seg om dyr. Men det finnes mange å ta av, og foreldre gjenoppdager stadig nye navn. Få av navnene under er mye. Både kultusen, navnene på gudene og fortellingene om dem kunne imidlertid variere mellom de ulike germanske stammene, både i tid og rom.


Den norrøne mytologien inneholdt innslag fra såvel keltisk mytologi som samisk eller snarere finsk-ugrisk mytologi, som strakk seg ned til søndre Sverige. Hvorfor ikke gi hunden din et morsomt og humoristisk navn ? Det kan være veldig gøy å gi hunden din et typiske menneskenavn, slik som Mads, Toril, Sverre, Solveig etc. Men ser mange bruker navn som tradisjonelt er negativt ladet, fordi de syns navnet klinger fint, og bryr seg ikke om betydningen bak.


Norønne navn

Det gjelder jo veldig mange navn egentlig. Jakob betyr lurendreier eller sviker, Cecilie betyr blind - det er mange eksempler på mye brukte navn med litt uheldige betydninger. Hehe lettere sakt enn gjort. Om det blir krise får jeg bruke den lille fordelen jeg har rett etter fødsel.


Navn på gårder, steder og naturformasjoner kan gi kunnskap om norrøn mytologi. For eksempel gir stedsnavn bestående av en kombinasjon av gudenavn og hov, som Torshov, en indikasjon på at det i dette området har vært praktisert dyrking av Tor. Da ble det laget over 1nye navn , sier Alhaug. Det suverent mest brukte nylagede navnet er Oddvar, laget av for eksempel Oddbjørn og Ivar. Først tenkte jeg på et navn , noe relatert til jobben, som f. Deadline, men så kom jeg til å tenke på at Petter skal jo selvsagt ha bikkja til tur, kos, hygge,.


Norønne navn

Men land- navn finnes det også en god del av fra Sogn og nordover helt til Troms, mens tveit- navn er det mange av på flatbygdene på Østlandet. Som siste leddet i gårdsnavn betyr land land som er skikket for gårdsdrift.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg