onsdag 4. desember 2019

Menneskebitt

Andre bakterier som kan gi infeksjon etter menneskebitt er streptokokker og anaerobe bakterier. Barn kan ofte bite fra seg i forbindelse med lek i barnehagen. Det kan virke uskyldig, men menneskebitt kan ofte være like alvorlig eller alvorligere enn dyrebitt på grunn av typen bakterier og virus som finnes i menneskets munn.


Man kan imidlertid få stivkrampe av bitt fra dyr, og da skal man alltid ha en boosterdose tetanusvaksine etter et bitt, selv når man er fullvaksinert. Men selv om man altså ikke kan få stivkrampe fra menneskebitt , så kan man få en alminnelig sårinfeksjon. De fant signifikant effekt ved menneskebitt (studie), men kunnskapsgrunnlaget er svakt. Cochrane-oversikten fant effekt for bitt i hånden (studier, god kvalitet).


De fleste menneskebitt inntreffer i forbindelse med nevekamp (clenched fist injury) og ved seksuelle aktiviteter (elskovsbitt). Osteomyelitt og septisk artritt er kjente komplikasjoner ved infeksjon med E corrodens og nødvendiggjør tidlig behandling etter menneskebitt , særlig ved håndlesjoner. Jeg trodde ikke det var mulig, men jeg kan ikke nok til å si at det er helt utenkelig. Prøver å finne noe på nettet, det som går igjen er at stivkrampe ikke kan komme av menneskebitt , altså bittet i seg selv sånn jeg forstår det.


Bakterien kan komme i et sår laget av menneskebitt , men da hvis såret blir urent av andre grunner. Ved menneskebitt følges prosedyrene for stikkuhell. Antibiotikaprofylakse?


Behovet for antibiotikaprofylakse vurderes individuelt, ut fra bittsårets størrelse og lokalisasjon, tidsfaktor, behandling gitt, hvem som har forårsaket bittet (størst infeksjonsfare katt, etterfulgt av menneske, så hund) og pasientfaktorer. Sensorteknologi for å støtte eldre som bor hjemme Vi utførte en oversikt over systematiske oversikter for å vurdere effekter av sensorteknologi på ressursbruk i helse- og omsorgstjenester, spesielt med vekt på helseøkonomiske analyser. Menneskebitt ingen spøk. RISSA: Emil Møllegård (7) ble nylig bitt av en klassekamerat i uskyldig lek i skolegården og fikk en plasterlapp på såret. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt.


Lungebetennelse (pneumoni) er en utbredt sykdom. Hoste, feber og generell sykdomsøflelse er noen av symptomene. Les mer om betennelse i lunger her. Bittsåret kan være infisert av en farlig bakterie som kan utvikle stivkrampe. Infeksjon etter menneskebitt skyldes vanligvis gule stafylokokker eller bakterien Eikenella corrodens som finnes i munnhulen.


LES OGSÅ: Dette vil ikke danske barnehageansatte gjøre. Og ikke bare fordi biting gjør vondt. Et menneskebitt kan faktisk forårsake infeksjon, på samme måte som et bitt fra hund eller katt. Det er god evidens for å bruke systemisk antibiotikaprofylakse på åpne bruddskader, kontaminerte sår, knusningsskader samt dyre- og menneskebitt.


Menneskebitt

Det er også godt belegg for at det ikke er indisert med antibiotika verken systemisk eller lokalt ved enkle sårskader som bare involverer hud og underhud. Vi har fulgt alt vi skal men vil uansett ta en prat med legen. Da får vi følge med på det og så vil jeg ringe fastlegen vår i morgen uansett.


Føles tryggest men siden vi har fulgt alt så velger jeg å følge med frem til i morgen og heller ringe fastlege. Det har seg sånn at jeg har fått et bitt på høyre over arm etter en kveld på byen. La ikke merke til merkene før noen dager etterpå, selvom de har nok vært der mesteparten av tiden. Jeg gidder ikke å registrere meg bare for å stille dette spørsmålet. Storesøster i huset ble bitt av lillesøster for en liten stund siden.


Hun ble bitt i skulderen. Bittet gikk gjennom genseren og hun har fått et lite sår og er litt rød. Er merke bare etter en tann.


Det gikk ikke så dypt at hun begynnte å blø, men ser at det har gått et stykke gjennom huden. Trenger jeg stivkrampesprøyte etter menneskebitt ? Fikk et dypt sår etter å ha blitt bitt i fingeren av en litt ustabil person. Fingeren har hovnet opp og er blitt stiv. Jeg vil rette en varm takk til Media Hagen for deres datatekniske innsats og hjelp til å videreføre mine førstehjelpsider på forstehjelp. Telenor la ned Min hjemmeside.


Foreløpig utkast til veileder for antibiotikabruk ved KAD-enheter. Samtykke fra den fornærmede.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg