onsdag 5. april 2017

Alkohol amming

Nyere litteraturgjennomgang av forskning på alkohol og amming viser at det ikke er påvist at det er skadelig for barnet om mor drikker litt alkohol av og til. Norske myndigheter baserer likevel sine anbefalinger på et føre-var-prinsipp, fordi vi ikke vet hvor lite som skal til før barn tar skade av alkohol. Det er lite sannsynlig at et lavt inntak av alkohol - tilsvarende ett glass vin eller øl av og til, kan skade barnet.


Ifølge Nasjonalt kompetansesenter for amming kan spedbarnet, i tilfeller der mor har inntatt store mengder alkohol , bli alkoholforgiftet. Dette kan føre til at barnet blir sløvt og påvirket i flere døgn.

Etter at man har drukket bør man vente litt med å amme. Ammende bør være forsiktige med alkohol også senere i ammeperioden. Amming og alkohol — myndighetens anbefalinger. Nyfødte barn er umodne, med minimal evne til å bryte ned selv små mengder alkohol.


Du bør unngå alkohol i de første seks ukene etter fødselen, og begrense alkoholinntaket i månedene etterpå. Men hvor farlig er alkoholen egentlig for babyen som drikker melka? Andreas Wahl sjekker norske ammeråd mot hva forskningen sier.


Det er helt trygt å amme etter å ha drukket alkohol.

Wold mener at myndighetenes anbefalinger om amming og alkohol ikke er basert på vitenskap, men er moraliserende. Spedbarnets lever bryter senere ned alkoholen enn hos en voksen person, og barnets hjerne er de tre første månedene spesielt sårbar, sier hun. Derfor bør du unngå alkohol i de første seks ukene etter fødselen, og begrense alkoholinntaket i månedene etterpå. Nasjonal kompetansetjeneste for amming (NKA) skal bygge opp og spre kunnskap om morsmelk og amming.


Alkohol i morsmelken kan gjøre barnet mer søvnig, men kan også gjøre at det sover og spiser dårligere. Risikoen ved å drikke alkohol er at barnet blir lengre påvirket av alkohol enn det du er. Det som er blitt påvist er at enkelte barn utvikler seg litt dårligere motorisk, begynner å krabbe senere, osv, pga amming. Nesten alle ammende og ikke-ammende jeg har diskutert dette me har inntrykk av det dreier seg om dråper - i verste fall slurker.


Men ifjor sommer slo mange medier stort opp at danske forskere hadde samlet sammen det meste av studier om alkohol og amming og hva denne morsmelka gjør med babyen. Jeg har lurt på åssen det er med amming og alkohol og ser at noen skriver at en på holde seg helt unna alkohol til babyen er seks uker. Jeg hadde ett glass vin da babyen var uker, sånn i 8-tiden på kvelden og ammet igjen kl på natta (hun fikk pumpemelk på kvelden). Trodde man måtte vente ti. Vi håper med dette forumet å få litt fart på de gode diskusjonene på Mammanett.


Det anbefales eventuelt å amme før alkohol blir inntatt og å vente en tid før neste amming. For eksempel kan et glass vin gi en promille på til 4. Med en alkoholnedbrytning på promille i timen, vil alkoholen være ute av blodet etter to til tre timer. Mor kan også pumpe ut melk før hun drikker alkohol.

Ammende kvinner bør derfor være forsiktige med inntak av alkohol. Hvis du lar være å drikke alkohol allerede når du planlegger å bli gravi gir du barnet gode vekst- og utviklingsmuligheter helt fra starten av. NKAs kjerneaktivitet er kunnskapsformidling, oppfølging av Mor-barn vennlig initiativ i primær- og spesialisthelsetjenesten, utredning av kliniske problemstillinger, forskning, samt bidrag til faglige retningslinjer.


Det finnes ingen sikker nedre grense eller et trygt tidspunkt for alkohol i graviditeten. Vi gir gratis informasjon, veiledning og støtte ved spørsmål omkring amming og morsmelk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg