tirsdag 18. april 2017

Graviditet kvalme

Noen få kvinner er fortsatt kvalme etter ukers graviditet. Selv om du kaster opp to eller tre ganger daglig, beholder du vanligvis noe mat i kroppen. Dersom du ikke greier å få i deg mat eller drikke på mer enn ett døgn og føler deg svimmel og slapp, bør du kontakte lege. Det kalles gjerne morgenkvalme, men for enkelte kan kvalmen vedvare utover dagen.


Det er så mye snakk om kvalme at du kanskje forventer å få slike plager, men det er mange som slipper helt unna eller kanskje bare merker det noen få uker tidlig i svangerskapet.

Dessverre finnes det ingen mirakelkur mot kvalme , men nedenfor får du noen tips som kan hjelpe. Les mer om svangerskapskvalme her. Etter to uker av svangerskapet rapporterte prosent av kvinnene om kvalme uten oppkast, mens prosent opplevde begge deler.


Du klarer ikke engang å fullføre en side i boken din før du sovner, og kroppen føles sliten. Dette er vanlig i første trimester (de første ukene av graviditeten ), men går heldigvis over for de aller fleste. De fleste kvinner føler morgenkvalme når de er rundt seks uker på vei, mens andre merker det tidligere. Omtrent prosent av alle gravide er kvalme i starten av svangerskapet.


I tillegg til kvalme og oppkast er symptomene ømfintlighet i abdominalmuskulaturen på grunn av oppkast, svimmelhet i oppreist stilling og symptomer på dehydrering.

De viktigste objektive funn er tegn på dehydrering og vekttap. Brekningene fører til en metabolsk alkalose, som blir renalt kompensert. Det er like normalt å ha mange tegn som ingen tegn på graviditet , her er normalen stor!


Sjekk listen fra FB damene, har du flere tegn å føye til? Det er helt normalt at disse tegnene kan komme og gå gjennom hele graviditeten og også vareiere litt fra dag til dag. Typisk for kvalme er at det kommer sterkere når du er sliten.


Hva er årsaken til kvalme ? Du kan få kvalme på grunn av: reisesyke og svimmelhet. Hvis du har haft kvalme i en tidligere graviditet , er risikoen for kvalme i den næste graviditet større. Graviditeter med mere end et foster, fx tvillingegraviditeter, giver større risiko for kvalme. Er graviditetskvalme arveligt?


En norsk undersøgelse har vist, at du har en højere risiko for svær graviditetskvalme, hvis din mor havde det. Et annet klassisk symptom på graviditet er kvalme. Mange opplever kun litt morgenkvalme og en enkelt brekning, mens andre er plaget av voldsom kvalme og kaster opp en rekke ganger. Dessverre oppstår den ikke bare på morgenen, men kan komme når som helst på dagen.


For å redusere kvalmen i graviditeten , er det for det første viktig å ikke la magen gå tom.

Forsøk å spise litt hver andre til tredje time, og prøv å innta mat med lavt energi- og høyt proteininnhol sier sier Hedvig Marie Egeland Nordeng. Hun er professor ved Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo. Rundt av gravide opplever kvalme i løpet av graviditeten. Morgenkvalme kan i seg selv gi mistanke om graviditet.


Symptomene starter oftest i 4. I noen tilfeller blir plagene relater til kvalme og oppkast så alvorlig at de omtales som sykelig svangerskapskvalme (hyperemesis gravidarum). Men hvis du ikke har kvalme , betyder det ikke, at der er noget galt med dig eller barnet. Der tales så meget om kvalme , at du måske forventer at få det, men der er mange, som helt slipper eller måske bare føler det nogle uger i den tidlige graviditet.


Det skulle tåle å vente et par uker. Antar graviditet er utelukket. La oss se litt på årsaker til kvalme : Årsaker til kvalme Infeksjoner. Det vanligste er virusinfeksjoner som Noro- eller Rotavirus, eventuell matforgiftning. En som mener kvalme og omgangssyke er det verste som finnes, har send inn noen tips som kanskje kan være til hjelp.


Kvalme og omgangssyke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg