torsdag 6. april 2017

Lungebetennelse gravid

Rask og trygg leveranse. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. I de tilfellene hvor det er klare tegn til lungebetennelse , og pasienten fremstår syk, vil antibiotika føre til bedring i løpet av en ukes tid. Likevel er mykoplasma lungebetennelse i de fleste tilfellene mindre alvorlig enn den mest vanlige lungebetennelsen som forårsakes av bakteriearten pneumokokker.


Lungebetennelse spør eksperten: Hei Siri!

Jeg er gravid i uke og har en sønn som har gått med stille lungebetennelse lenge nå. Fikk først penicilin på fredag. Han har vært veldig mammagutt og sittet mye i fanget mitt og kosa og f. Lungevevet vil si lungeblærene (alveolene), der den livsviktige transporten av oksygen fra luft til blod foregår. Når lungevevet blir betent, kan det bli tyngre å puste.


Det er antagelig ikke skadelig. Men det kan være skrekkelig slitsomt å gå med ubehandlet mycoplasmalungebetennelse over ti og det går ikke alltid over av seg selv (jeg har i hvert fall hatt det med symptomer i nesten seks måneder en gang før jeg fikk riktig behandling). Influensaen varer i fem til sju dager.

En influensa kan av og til etterfølges av en bakteriell infeksjon som for eksempel lungebetennelse. Da vil sykeperioden forlenges dertil lengre. Når det gjelder gravide som smittes av influensa, kan muligens høy feber i første trimester føre til økt abortrisiko. Ved mistanke om lungebetennelse bør man kontakte lege.


Legen vil ofte undersøke lungene med stetoskop og kan da høre knatrelyder og endret pustelyd over det betente området i lungen. Ved noen typer lungebetennelse er imidlertid pustelydene normale, dette er blant annet tilfelle ved mykoplasma-infeksjon. Vanlige symptomene er hoste, feber og tung pust. En bakterieinfeksjon skal behandles med antibiotika.


Forebyggende vaksine anbefales til eldre over år. Visse typer sopp og protozoer kan i sjeldne tilfeller forårsake lungebetennelse. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske.


Les mer om hvilke symptomer som er vanlige, hvordan lungebetennelse behandles og hvorvidt den er farlig for barn eller voksne. Hoste, feber og generelt uvel. Her får du vite mer om de lumske symptomene og får tips til å holde lungebetennelse på avstan hvis du ennå ikke har fått det. I tillegg har jeg akkurat fått påvist mycoplasma lungebetennelse.


Legen anbefalte meg å ikke ta antibiotika, siden jeg er helt i starten av svangerskapet. Men jeg er jo skikkelig dårlig!

Er det noen andre som har vært gravide med lungebetenn. Typiske symptomer er tung pust, hoste, og brystsmerter. En lungebetennelse varer som regel i 1-uker - deretter er man frisk. I sjeldne tilfeller kan lungebetennelse gi blodforgiftning eller meningitt. Hvis man er svekket og kaster opp, kan man risikere å puste inn mageinnhold som kan gi en kjemisk lungebetennelse.


Når det hos en gravid foreligger en behandlingskrevende infeksjon, er det viktig at hun er trygg på at hun bør etterleve antibiotikaregimet. Gravide har noen ganger en urealistisk oppfatning av hvor farlig legemidler er for fosteret, det gjelder også trygge antibiotika som penicilliner. Nær million mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg