mandag 25. april 2016

Lav blodprosent

Autoimmun betennelse i mageslimhinnen kan føre til nedsatt opptak av vitamin Bfra tarmen, og kan på sikt føre til utvikling av lav blodprosent , såkalt pernisiøs anemi. Langvarig B12-mangel kan også medføre skader på nervesystemet og psykiske endringer. Lav blodprosent skal alltid utredes. Ofte kan anemi forekomme ved for lavt jern i kroppen, eller på grunn av B12-mangel.


Dersom legen finner en lav blodprosent , så skal årsaken finnes, fordi det kan være tegn på alvorlig sykdom.

Det er særdeles feil å ta for gitt at man mangler jern om man får påvist en lav blodprosent. Denne type symptomer er imidlertid ganske vanlige, og de fleste med slapphet, svimmelhet og hjertebank har en normal blodprosent. Men lav blodprosent kan også være det første tegn på sykdom som det kan og bør gjøres noe me for eksempel en svulst i mage eller tarm.


Anemi kalles også lav blodprosent eller blodmangel og betyr at det er for lite hemoglobin i blodet. Hemoglobin er et stoff som finnes i de røde blodcellene (erytrocyttene) og som binder seg til oksygen for så å levere oksygenet til celler i de forskjellige vev i kroppen. Ikke vent med å gå til lege ved lav blodprosent , og gi deg ikke før legen har funnet årsaken.


Anemi er et sikkert tegn på at du ikke er frisk.

Blodet består av en væske vi kaller blodplasma, og tre typer blodceller: blodplater, røde og hvite. Eldre mennesker tåler lav blodprosent dårligere enn yngre. Din mor må utredes for å finne årsaken til at hun er blodfatting. Hvis hemoglobinverdien (blodprosenten) er for lav i forhold til det forventede i svangerskapet, må legen ta flere blodprøver og evt. Tegn på mulig forverring.


Mannen min var hos bedriftslegen for en uke siden og tok div. Alt var normalt bortsett fra blodprosenten som var på 12. Legen sa ikke noe på det, noe som jeg synes var litt rart. Han var blodgiver for ca. For et år siden var den ved en ko.


Hvis Hb er lav , må årsaken til blodmangelen avklares med ytterlige blodprøver og evt. Hvis du ofte er træt, selvom du egentligt får rigeligt med søvn, har du muligvis en lav blodprocent. Det mest almindelige tegn på en lav blodprocent er nemlig træthed. En lav blodprocent kan skyldes en lang række tilstande og lidelser - alt lige fra graviditet til alvorlige sygdomme. Kjenner en gammel kar som har fått problemer med lav blodprosent i det siste.


Er det noen som har vært i en lignende situasjon?

Hva ble løsningen etterhvert? Jeg håper innmari at det går bra med han. Blodprøver vil ofte vise lav blodprosent , lave blodplater og lave normale hvite blodlegemer, mens det vil være mange kreftceller i blodet – det omtales ofte som umodne, hvite blodlegemer.


Benmargsprøve er alltid nødvendig for å stille diagnosen leukemi. En benmargsprøve kan tas både fra brystbenet og hoftekammen. Mener du blodprosent eller Hb? For svarene du har fått behandler de to som synonymer, noe de egentlig ikke er. Har du derimot Hb på 8. Hb ( lav i blodprosent ). Siden du hadde stort blodtap og har såpass lav blodprosent kan du også få blodoverføring på sykehuset.


Du trenger jo egentlig rask hjelp, for å gå med lav blodprosent er ikke verken behagelig eller sunt. Blodmangel (anæmi) betyder lav blodprocent, eller mere præcist for lidt hæmoglobin i blodet. Hæmoglobin er farvestoffet i de røde blodlegemer. Dette farvestof har evnen til at binde ilt og til at frigive ilt til kroppens celler. Er slike blødninger små vil pasienten klare å venne seg til den lave blodprosenten, dvs han behøver ikke å bli f eks tungpustet.


Blodprøver er viktig for legene i en sykdomsperiode og i etterkant for å kunne finne ut om kroppen har det bra. Når man er på sitt sykeste, og for eksempel ligger på intensivavdelingen tas blodprøver ofte, og du kan bli ganske opphengt i svarene selv om du kanskje ikke egentlig forstår hva de betyr.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg