onsdag 31. august 2016

Egenmelding etter sykemelding

Reglene rundt egenmelding - enkelt forklart. Arbeidstakeren må gjenoppta arbeidet minst èn dag etter sykmeldingen, før man kan benytte egenmelding. Arbeidsgiveren skal gi deg varsel når de fratar deg retten til å bruke egenmelding , slik at du kan uttale deg. Har du mistet retten til å bruke egenmelding , skal arbeidsgiveren vurdere dette på nytt etter seks måneder.


I folketrygdloven kapittel del II Arbeidstakere finner du reglene for egenmelding. Man må minst gjenoppta arbeidet én dag, for igjen å kunne bruke egenmelding , og det må være innenfor rammen av arbeidsgiverperioden. Egenmelding etter sykmelding. Kun hele fraværsdager.


Du må melde fra til arbeidsgiveren om sykdom første fraværsdag innen arbeidstidens slutt. For å få rett til å bruke egenmelding må du ha arbeidet hos arbeidsgiveren i minst to måneder, hvis ikke må du ha sykmelding fra første fraværsdag. Som nyansatt har du ikke rett til å bruke egenmelding før etter flere uker i arbeid.


Blir du syk, kan sykemelding redde deg. Her er reglene som gjelder. Har man derimot minst en dag tilbake på jobb, og det fortsatt er flere dager igjen av arbeidsgiverperioden, så kan nytt sykefravær dokumenteres med egenmelding , så sant man ikke har brukt egenmeldingsdager tidligere i denne arbeidsgiverperioden. Jobbet som vanlig etter sykemelding. Nå har jeg blitt febersyk og lurer på om jeg kan benytte egenmelding , eller om jeg må karre meg til legen i dag for å få legeerklæring?


Står mye om dette på nett, men det skilles bare mellom kortere og lengre. For å få rett til sykepenger fra arbeidsgiver i arbeidsgiverperioden må arbeidstaker ha gjenopptatt arbeidet og være helt arbeidsfør i dager. En arbeidstaker som etter et 1 sykefravær får gradert sykmelding og derfor bare gjenopptar arbeidet delvis, vil ikke tjene opp ny rett til sykepenger i arbeidsgiverperioden.


For å kunne benytte egenmelding må arbeidstakeren ha arbeidet hos deg i minst to måneder. Ved fravær ut over tre kalenderdager (helgedager telles med) skal arbeidstaker normalt levere sykmelding. Med egenmelding menes det at arbeidstakeren melder fra til arbeidsgiveren om arbeidsuførhet på grunn av sykdom eller skade uten å legge fram legeerklæring. En arbeidstaker har rett til sykepenger i arbeidsgiverperioden på grunnlag av skriftlig eller muntlig egenmelding etter bestemmelsene i §§ 8-til 8-27. Arbeidsgiver får refundert sykepenger for inntil dager dersom en ansatt som har fylt år blir sykemeldt.


Dette fratar ikke den ansatte rettigheten til lønn i inntil år etter HTA. Ansatte som har fylt år har rett til å benytte egenmelding jfr. Lov om folketrygd § 8-24. Etter arbeidsgiverperioden er det NAV som overtar utbetaling av sykepenger og sykefraværet må da dokumenteres med sykmelding fra lege. Du kan bare bruke egenmelding i det som kalles arbeidsgiverperioden, altså de første kalenderdagene av sykefraværet.


Dette betyr ikke nødvendigvis at du har dager med egenmelding til disposisjon. Hei Var hos legen i går og han sa at jeg hadde omgangssyke. Han lurte på om jeg var hjemme fra jobb. Jeg hadde fri, men skulle begynne å jobbe igjen i dag.


Sa om jeg ikke er bra så tar jeg bare egenmelding , Legen sa at det ser penere ut med sykemelding og ga meg sykemelding ut dagen i dag. Sykemelding og egenmelding - Jeg har inntrykk av at mange skylder på utbrenthet eller psykiske tilstander for å få sykemelding Å være misfornøyd med jobben gir deg nemlig ikke rett til sykemelding. Ved nytt sykefravær innen kalenderdager regnes tidligere fraværsdager uten sykemelding med. Varer arbeidsuførheten utover de tre kalenderdagene egenmelding er benyttet, kan arbeidsgiveren kreve sykemelding (legeerklæring).


Få innsikt i regler for ansattes rett til egenmelding og hva som gjelder for arbeidsgivers oppfølging av ansatt, tillitsvalgt, lege og NAV ved sykemelding.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg