mandag 15. august 2016

Omskjæring islam

Mannlig omskjæring (også kalt omskjærelse) er et kirurgisk inngrep som består i at man fjerner forhuden på penis hos en gutt eller mann. Behandlingen kan bli utført av medisinske eller av religiøse og kulturelle grunner. Slik er omskjæring av gutter blitt en tradisjon. Et økende antall fagfolk i vår kultur vegrer seg mot å utføre operative inngrep på kulturelle og religiøse indikasjoner. Den siste tidens hendelser har satt relasjonen mellom islam og kvinnelig omskjæring ennå sterkere i fokus.


I noen lan som Egypt, ble kvinnelig omskjæring praktisert av både kristne og muslimer.

Samtidig er ikke denne praksisen kjent i de fleste muslimske lan som Irak, Iran og Saudi Arabia. Noen vil hevde at omskjæring av gutter ikke handler om religion, men om tradisjoner i de gamle samfunnene som fantes da de religiøse tekstene ble til. Smertelindring under inngrepet. Rituell omskjæring har tradisjonelt vært gjort uten smertelindrende midler.


Hei Min far er muslim og jeg lurer på hvordan jeg som mann konverterer til islam ? Omskjæring og konvertering Spørsmål. Hvordan er reglene angående omskjæring ? Kan jeg få dette gjort av hvilken som helst lege eller kirurg eller må det være noe spesiell sermoni rundt dette?

I det nordøstre Afrika har kvinnelig omskjæring sitt opphav før introduksjonen av islam , men praksisen har blitt assosiert med islam på grunn av islams fokus på kvinners kyskhet. I jødedomen og islam er omskjering av gutar sjølvsag og blir sedd som likeverdig med dåpen hjå dei kristne. Kvinnelig omskjæring er ikke nevnt i koranen, men blir rost i flere hadither som edelt men ikke påkrevet. Omskjeringa er såleis identitetsskapande for jødar og muslimar.


I USA er det òg tradisjon å omskjere gutebarn, no grunngitt med hygieniske grunnar. Nettopp derfor er det viktig å få både de kvinnelige lederne og imamane på sin side om man ønsker denne praksisen til livs, forklarer norsk sosialantropolog. I Norge fødes det ca. En såkalt sunna- omskjæring innebærer et lite snitt i huden rundt klitoris og er den mildeste formen for omskjæring.


Det kan omskjæres ca. Noen få av de religiøse kvinnene Talle intervjuet, mener at sunna- omskjæring kan tillates innenfor islam , men at dette er frivillig. Ifølge Helsedirektoratet mener en i Norge at rituell omskjæring ikke har noen helsegevinst for barn. Dersom omskjæringen foretas av medisinske årsaker, er det ikke rituell omskjæring.


Medisinske grunner kan være trang forhu infeksjoner eller skader. Hvis man fjerner eller skader noe av dette, kan det føre til negative konsekvenser. Innenfor jødedom må ­guttebarn omskjæres innen åtte dager etter fødsel.


Barneombudet ønsker ­aldersgrense for omskjæring. Dette betyr at omskjæring ble praktisert lenge før islam oppstod. Likevel tror mange muslimer i Afrika at omskjæring er påbudt i Koranen.

I land der omskjæring er en tradisjon, er analfabetisme utbredt. Men det finnes ikke noe slikt påbud i Koranen. Folk kan ikke selv lese Koranen, men må stole på det de eldre hevder. ISLAInden for islam praktiseres omskæring af drengebørn.


Omskæring kan finde sted inden for de første dage efter fødslen eller i løbet af de efterfølgende år, normalt senest når drengen er 6-år. Omskæring nævnes ikke i Koranen, men nævnes i traditionen om profeten Muhammads sædvane. Imamen har bodd i Norge i ni år. Hans erfaringer er fra hjemlandet Somalia.


Mohamud har skrevet boka ut fra islamske skrifter, som Koranen, sunna og analogier (qiyas). Selv om ikke alle er enige med imamen, er han sikker på at han har rett. Islam avviser omskjæring av kvinner”.


Holdninger til tradisjonell omskjæring er i endring, men det kan se ut til at nye former er i ferd med å erstatte de gamle. Stipendiat Ingvild Lunde ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) har gjennomført en kvalitativ studie av kampanjer for å stoppe omskjæring i Hargeisa i Somalia. Ibsensykehusene vil ta hånd om guttene til de kan reise hjem uten risiko og vil innen tre dager etter operasjon følge opp pasienten med en telefonsamtale til foresatte og, hvis nødvendig, med en kontrolltime.


I likhet med kristendom og jødedom er islam en monoteistisk religion, der det bare finnes én Gud (Allah).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg