tirsdag 30. august 2016

Norrønne navn

Lista omfatter de norrøne gudefigurer som omtales i kildene Den eldre Edda, Den yngre Edda og fornaldersagaene. Enkelte oppramsinger av navn på figurer som ikke er omtalt andre steder, er ikke tatt med. Dette gjelder for eksempel en oppramsing av 70–dverger som nevnes i Voluspå, vers 11–16. Leter du etter et norrønt navn til en gutt?


Da har du kommet til riktig sted! På denne siden har vi listet opp en rekke norrøne mannsnavn. I denne kategorien er kun navn med norrøn opprinnelse inkludert, det vil si navn med opprinnelse i perioden ca. Ordet æs har trolig opphav i det norrøne ordet for gud. Gudene har sitt hjem i Åsgård hvor de har bosted i flere haller.


Odin er den mektigste av æsene. Han har atskillige ulike navn , blant annet Allfader, Grim og Jolnir. Han er sønn av Bor, som skapte verden, og er gift med Frigg, men har barn med flere kvinner.


Navn etter kjærlighetsguden. Det norrøne navnet Freja er et annet mytologisk navn som slår an blant danske foreldre. Navnet er nok først og fremst blitt populært fordi det passer inn i moten med at pikenavn skal ha to stavelser og ende på e eller a, sier hun. Her tror hun imidlertid at opprinnelsen i mytologien også spiller en viss rolle. Et godt tips hvis du vil ha norrøne navn er å finne islandske ættesagaer.


Der er det masse norrøne navn , av forståelige årsaker. Heimskringla er også fin til å bruke som navnebok. Hei Er det noen som har tips til norrøne navn ? Vi liker godt navnene Saga og Thor, men hadde vært fint med litt forslag fra andre også. Du høres akkurat ut som meg.


Jeg har Asperger, ble utredet da jeg var 4 hos DPS. Men det finnes mange å ta av, og foreldre gjenoppdager stadig nye navn. Få av navnene under er mye.


Vil heller ikke ha navn som er så populære at annahver unge i fx barnehagen har samma navnet , så langt det er mulg. De fleste norrøne navn har en egen klang og en egen sjarm. Hvis jeg får en sønn en dag, kan jeg godt tenke meg å kalle ham Loke eller Odin. Liker guttenavnene best dog. Men land- navn finnes det også en god del av fra Sogn og nordover helt til Troms, mens tveit- navn er det mange av på flatbygdene på Østlandet.


Som siste leddet i gårdsnavn betyr land land som er skikket for gårdsdrift. Jeg elsker norrøne og foretrekker dem fremover vanlige navn. Dette er de jeg selv synes er finest, mannen er dessverre ikke enig med de fleste av dem. Freya het søstera til eksen, så føler det blir litt rar, men elsker navnet.


Terrorsiktede Anders Behring Breivik risset inn norrøne navn på våpnene han brukte under massakren på Utøya. Verdens største database over norske og norrøne navn , men også en imponerende oversikt over navn fra Europa, Asia, Afrika og Amerika! Lykke” er et flott navn for ei tispe, og til en hannhund Tiko eller Chico.


Bakgrunn: Garm var i den norrøne gudelæra ein diger hund som vakta inngangen til Hel sitt dødsrike. Det fantes også kortformer av de toleddete navnene , for eksempel Åsa av navn som begynte med Ås-, og Arne av navn som begynte med Arn-. Mange norrøne navn ble laget ved såkalt leddvariasjon, det vil si at man tok ledd fra navn som var i bruk, og satte dem sammen på en ny måte.


Hvorfor ikke gi hunden din et morsomt og humoristisk navn ? Det kan være veldig gøy å gi hunden din et typiske menneskenavn, slik som Mads, Toril, Sverre, Solveig etc.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg