torsdag 4. august 2016

Mat ammende bør unngå

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Ammende mødre bør spise det samme som andre, og de samme kostholdsrådene gjelder. Husk at mat ikke trenger å være så komplisert, og at helt vanlig mat ofte er bra nok.


Følg myndighetenes kostrå og drikk mye vann. Væskebehovet ditt er økt, og mange kjenner seg tørste når de ammer. Mat som gir babyen vondt i magen?

Har du også hørt at ammende mødre bør unngå kål, løk og erter fordi babyen kan få luftsmerter? I utgangspunktet kan du spise dette med god samvittighet. Vær allikevel oppmerksom på at både disse og flere matvarer kan gi plager hos enkelte babyer. Mat og drikke i ammeperioden. Når du ammer trenger du å ha et normalt, variert kosthold – på samme måte som når du ikke ammer.


Du kan i utgangspunktet spise det du ønsker. Det finnes ingen liste over matvarer som ammende bør unngå , men enkelte barn vil kunne reagere på noe i mors kost. Vilt skutt med blyholdig ammunisjon kan inneholde rester av bly.


Kvinner som ammer bør ikke spise viltkjøtt hvor det er risiko for blyrester fra jaktammunisjonen.

Følgende matvarer bør unngås av både gravide og ammende : Unngå måseegg. Se også: Helsenorge. Enkelte matvarer bør du unngå i ammeperioden fordi matvarene kan inneholde stoffer som er uheldig for barnet.


Du finner mer informasjon om dette under advarsler. Unngå å spise produkter hvis du ikke vet hvor mye jod som er i produktet. Tangen som brukes i sushi har lavt innhold. Helsedirektoratet anbefaler et kosthold som inkluderer magre meieriprodukter daglig og fisk til middag to til tre ganger i uken.


Det er ikke vitenskapelig bevis for at ammende burde unngå bestemte matvarer for å forebygge allergi hos barnet. Dersom det er kjent allergi i nær familie kan barnet ha økt risiko for å få allergi, men du bør likevel diskutere med legen din om det er nødvendig å legge om til et bestemt kosthold i ammeperioden. Før ble det anbefalt at ammende skulle være forsiktige med enkelte matvarer på grunn av allergener – det vil si at noen matvarer kunne være med på å utløse. Det økte energibehovet du får mens du ammer bør dekkes av næringsrik kost, og du bør unngå å slanke deg mens du ammer.


Gravide og ammende har et høyere behov for jod enn andre, og må passe ekstra godt på at de får i seg nok. Dersom du spiser lite meieriprodukter og hvit fisk, er det stor sannsynlighet for at du bør vurdere å ta jod som kosttilskudd. Bakterier kan vokse i lunken mat. Varm mat skal derfor være rykende varm (ved temperatur over grader drepes de fleste bakterier).


Er det lenge til maten skal serveres, er det bedre å kjøle maten raskt ned og varme den opp igjen. Varmer du mat i mikrobølgeovn, bør du røre om eller la retten stå noen minutter så varmen fordeler seg jevnt. Hva bør ammende spise?

Litt mer mat Når du ammer, har du behov for å spise litt mer mat for å tilføre de næringsstoffene som skilles ut i morsmelken. For eksempel vil to skiver brød med pålegg og to glass skummet melk ekstra hver dag gi nok energi til melkeproduksjonen. Nok drikke Tørsten vil være en god rettesnor for hvor mye du skal.


Les mer om hva du bør unngå på Matportalen. På samme måte som under graviditeten, bør ammende mødre ta vare på kostholdet. Det er visse matvarer man bør unngå når man ammer fordi de ikke er bra for babyen din.


I løpet av denne tiden må du virkelig passe på hva du spiser. Noen påstår at mor bør unngå alt fra kål, hvitløk og kullsyre til honning og jordbær fordi det kan påvirke barnet negativt gjennom morsmelken. Du ammer barnet sitt og stadig bekymret for hva mat du bør unngå mens du ammer ? De fleste ammende mødre kan spise og drikke hva du vil, og har ingen negativ effekt på barnet.


Ifølge Islam kan ammende kvinner slippe å faste eller utsette fasten under ramadan. Det frarådes derfor å faste mens du ammer, særlig om du fullammer. Om du likevel velger å faste, pass på å spise næringsrik mat når du kan, og slapp av så mye som mulig på dagtid. Selv om du har født bør du dessverre fortsette å være forsiktig når det gjelder hva du spiser og drikker, siden endel matvarer inneholder stoffer små barn ikke har godt av.


Barn som er født for tidlig, eller som har lav fødselsvekt, kan i tillegg ha behov for andre tilskudd. Dette vil sykehuset gi veiledning om. Fra omkring seks måneders alder innføres gradvis fast føde. I de fleste tilfeller stemmer ikke dette, sier Elisabet Helsing fra Ammehjelpen til klikk.


Så klart man kan spise jordbær, bare ikke i enorme mengder. D-vitamin finnes i mat som for eksempel fet, fersk fisk eller fet fisk på boks (tunfisk, sardiner, laks, makrell og sild) samt egg. Dessuten er mange meieriprodukter D-vitaminberiket, for eksempel melk, yoghurt og mange typer margarin.


Kvinner som ikke får nok D-vitamin via solen, bør spise mye av disse matvarene eller ta D-vitamintilskudd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg