fredag 26. august 2016

Add diagnose

ADHD har de fleste hørt om, men mange vet ikke at det også er noe som heter ADD. Ved ADD er ikke hyperaktivitet en del av sykdomsbildet, og det gjør det vanskeligere å fange opp de som har sykdommen. Mange skjønner ikke at dette er en sykdom. De skaber måske ikke så mange konflikter og forstyrrer måske ikke undervisningen, og det er derfor sværere for andre at få øje på deres vanskeligheder.


Derfor får mange ikke stillet diagnosen ADD , før de er unge eller voksne. Det betyder imidlertid ikke, at de ikke har haft vanskeligheder allerede som børn.

Ved den diagnosen er ikke hyperaktivitet en del av sykdomsbildet, og det gjør det vanskeligere å fange opp de som har sykdommen. ADD er jo ikke noe av det verste man kan ha, og i mange tilfeller blir man nesten frisk, jeg selv har hatt diagnosen siden jeg var år og medisinene har gjort underverker for meg som person. Jeg har på en måte forskjellige personligheter til tider, når jeg tar medisinene min blir jeg en hyggelig og sosial kvinne med mye og si å prate om.


Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner. Symptomer og tegn på ADHD deles i to hovedtyper. Den andre er hyperaktiv atferd og impulsivitet, som kan være uro, at man ofte forlater pulten sin i timen, har vanskelig for å være stille, avbryter andre og har problemer med å vente på tur.


Jeg er en jente på år og har ADD , ikke ADHD men ADD. Ikke alle vet hva det er og det er vanskelig å forklare fo vennene mine for det er ikke så lange siden jeg fikk diagnosen og det er vanskelig å si hva det er for jeg vet ikke så mye om ADD. De fortæller ofte, at de altid har følt sig anderledes, de har bare ikke vidst hvorfor.

Folk omkring dem har måske set dem som stille, generte, dovne, mindre begavede eller indadvendte. Det finnes ingen enkelt test på ADHD (hyperkinetiske forstyrrelser), noe som gjør det vanskelig å stille en sikker diagnose. Den ene er uoppmerksomhet, som kan være at man ikke klarer å fokusere på detaljer, ikke ser ut til å høre etter, og ofte mister ting. Men en rekke ulike undersøkelser kan bidra til å skille ADHD fra lærevansker og stemningsforstyrrelser. Derfor er det viktig at legen vet, og er trenet i, hvordan diagnosen skal stilles.


Det første skrittet for å få hjelp med symptomer forårsaket av ADHD er å sikre at diagnosen er riktig. Når diagnosen er stilt, er det en rekke behandlinger som kan være nyttige. ADHD kan være vanskelig, og krever informasjon fra en rekke kilder. Add er ikke en egen diagnose slik jeg har forstått det, har man add så får man diagnosen adhd eller hyperkinetisk forstyrrelse.


Angst og depresjon er spesielt vanlig om man har ubehandlet adhd. Jeg har nok symptomer til å egentlig kunne få diagnosen Unnvikende pf, men psykiateren mener alle symptomene kan forklares med ubehandlet adhd. Diagnosen kan være mer usikker for barn under seks år. Som regel er det derfor ikke aktuelt å bruke legemidler før effekten av rådgivning og pedagogiske tiltak er vurdert. Når barn i skolealder får en ADHD- diagnose , har annen hjelp ofte vært forsøkt uten tilstrekkelig bedring.


ADD blir ofte betegnet som adhd uten hyperaktivitet, det er til en vis grad rett men man kan ikke sammenligne en med ADD og en med adhd. Adhd gutten er mer frampå og vil vise hva han kan mens ADD gutten er mer sjenert og trekker seg unna. Det er vanskelig å finne god norsk litteratur om ADD , mer info vil komme etterhvert.


Ifølge Norsk helseinformatikk kan voksne som ikke fikk ADHD- diagnosen som barn, utvikle mer åpenbare symptomer senere i livet.

Diagnostiske kjennetegn for ADHD er de samme for barn, ungdom og voksne, men konkrete eksempler og ytringsformer vil variere med alder, sier leder Geir Øgrim, leder av ADHD Norges fagråd. Helt enig Vissenvass. Men det er mange faktorer som spiller inn. Et av de beste er kanskje de som går i mange år uten å få diagnose.


Mange av disse kan begynne å ta feks amfetamin, som en slags selvmedisinering. Dette pga uroligheten deres. For barn med ADD er situasjonen som regel annerledes.


De mangler, eller har mindre av, denne indre motivasjonen og nysgjerrigheten, og mange tiltak rundt barn med ADD mislykkes fordi man tar for gitt at de har en slik indre drivkraft.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg