torsdag 18. august 2016

Vannkopper voksne

De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen, og de blir derved varig immune. Sykdommen forekommer også hos voksne. Ved fylte år er prosent av befolkningen immune.


Voksne har ofte mer plager. Videre forteller Nordstrand at vannkopper som regel er en ufarlig sykdom hos ellers friske personer, også hos voksne.

I tillegg har de økt risiko for komplikasjoner ved vannkopper sammenliknet med barn. Hva slags komplikasjoner kan det være snakk om? Som nevnt er vannkopper helt ufarlig for de aller fleste mennesker. Dersom man utvikler komplikasjoner til sykdommen kan det være farlig. Hvordan er det å få vannkopper som voksen?


Jo eldre du er, jo sykere blir du av vannkopper. Så voksne mennesker kan bli veldig syke.

Jeg tenker at det er fornuftig av voksne som ikke har hatt sykdommen å vaksinere seg. Kan man ha vannkopper uten å være syk? Forløpet er normalt godartet.


De som får vannkopper først som voksne , blir vanligvis sykere enn barn. Noen barn med vannkopper får litt feber, og kan bli trøtte og irritable. Brennkopper er en betennelse som skyldes en bakterie, og er vanligst blant barn. Siden smitten gir livsvarig immunitet, forekommer vannkopper meget sjelden hos voksne , men voksne som tidligere ikke har vært infisert, kan utvikle sykdommen. Gjennomgått vannkopper gir vanligvis livsvarig immunitet.


En betydelig andel av disse er ikke selv klar over at de har gjennomgått sykdommen. Lege bør kontaktes hvis barn under måneder eller voksne over år får vannkopper for første gang. Ved dårlig allmenntilstand (slapphet, sløvhet) eller ved feber over 38°C i 3-døgn eller mer.


Ved kraftig hodepine, nakkestivhet, kvalme og oppkast. Av og til kan også friske mennesker få komplikasjoner av vannkopper. Utslettet kan bli betent.


Det er også en viss risiko for å få nerveskade, lungebetennelse og leverskade.

De fleste flyselskaper vil ikke la folk reise hvis de har vannkopper. Symptomene er kraftigere hos ungdommer og voksne. Vannkopper er en barnesykdom som forårsakes av et virus. Vaksine mot vannkopper er ikke en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Varicella ( vannkopper ) og herpes zoster (helvetesild) forårsakes av varicella zoster-virus (VZV) i familien herpesviridae.


Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett ( vannkopper ), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp. Spesielt utsatt er personer med svekket immunforsvar. Imidlertid er det noen få personer får alvorlig forløp av vannkopper. De kan få komplikasjoner som bakterieinfeksjoner i huden, som i sjeldne tilfeller kan bli svært alvorlige, eller en spesiell form for lungebetennelse, hjernebetennelse og lillehjernebetennelse. Nordstrand sier at voksne personer som blir smittet, ofte har større plager enn barn med vannkopper.


Stort sett er sykdommen ufarlig, men hos voksne er det økt risiko for komplikasjoner. Ved sterk kløe kan legene forsøke å dempe dette med antihistaminer som virker mot kløe. Det er ikke noe i veien for at barnet er ute og leker så lenge allmenntilstanden er god.


VAnnkopper i voksen alder er langt mer langvarig og alvorlig enn når man får det i barndommen. I gjennomsnitt blir man ikke frisk før etter tre-fire uker, noen tidligere andre mye seinere. Har en hatt vannkopper , kan en senere i livet få helvetesild hvis vannkoppeviruset aktiveres på nytt. Barn får vannkopper var svært vanlig, men hos voksne er det annerledes.


I de senere årene, voksne får vannkopper økende oppmerksomhet. Dette er fordi vannkopper hos voksne , kan komplikasjoner innebære. Voksen reagere sterkere mot vannkopper , og kan derfor også ende opp på sykehuset.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg