mandag 1. august 2016

Antibiotika og amming

Gentamicin og amming Gentamicin går i liten grad over i morsmelk og risiko for påvirkning av barn som ammes anses som liten (1- 5). Den relative barnedosen er beregnet til av morens vektjusterte dose. Helsedirektoratet vil samle antibiotika og -mykotika brukt under graviditet og amming i primær- og spesialithelsetjenesten i retningslinjen for primærhelsetjenesten.


Antibiotika er kompatible med amming , vanligvis referert og makrolider. Erytromycin, azitromycin, sumame Vilprofen etc. Selv i veiledningen til samme Sumamed i svart og hvitt: Under graviditet og amming sumamed ikke utnevnt, bortsett fra i tilfeller , når fordelene ved bruk av stoffet overstiger den mulige risikoen. Se mer om behandling i et eget avsnitt under.


Blessed_palms En gang må være den. Likevel kan det være nyttig å vite hvilke bivirkninger som kan oppstå ved bruk av ulike atibiotikatyper. Hvert barn og hver mor er forskjellige. Hvordan får barnet gunstig tarmflora?


Unngå å skille mor og barn. Uforstyrret hud-mot-hud-kontakt etter fødsel og så mye som mulig i tiden etter. Ved keisersnitt: Ekstra viktig med hud-mot- hud kontakt og amming. Klindamycin og amming Råd i forhold til bruk av klindamycin hos ammende varierer mellom ulike kilder, og informasjonen er til dels motstridende da noen kilder angir at overgangen til morsmelk er høy ( 8), mens andre angir at overgangen er lav (1b, 9).


Trygg mammamedisin er en gratis, offentlig tjeneste der leger og farmasøyter svarer på spørsmål om bruk av medisiner ved graviditet og amming. Her er ting som mødre trenger å vite om antibiotika og amming. Hvis du må ta antibiotika mens du ammer, kan du merke at babyen din har runnier poos enn vanlig, og at hennes poos kan være mer av en grønn farge. Barnets poos kan midlertidig endres. Dette må du passe på om du kombinerer amming med medisiner som Paracet, Ibux, Zyrtec eller antibiotika.


Nasjonal kompetansetjeneste for amming. Og går amming ved sykdom bra? Jeg ammer min mnd gamle sønn. Når trenger barnet antibiotika ? Brystbetennelse er vanlig blant kvinner som ammer og kan være svært. Det setter ofte en stopper for.


Overgang til morsmelk av de antibiotika som anbefales er minimal, og amming anses som trygt. Er det trygt å ta antibiotika under amming ? De fleste vanlige antibiotika er trygt å ta mens du ammer, og selv om de kan føre til at babyen til å oppleve visse bivirkninger, disse bivirkningene er vanligvis kortvarig og mild. Påvirkes barnet av mine medisiner? Ved stor smitte­fare kan vaksinasjon likevel være aktuelt. I hvert enkelt tilfelle bør den reelle smitterisikoen – og nødvendigheten av å reise - veies mot den teoretiske risikoen en vaksinasjon innebærer.


Vaksinasjon og amming. For de fleste vaksiner foreligger det lite dokumentasjon om overgang til morsmelk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg